21:52 20 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 511
  Pratite nas

  Stav nemačke vlade prema projektu „Severni tok 2“ ostao je nepromenjen poslednjih godina, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

  Ona je dodala da je Nemačka zainteresovana za dobre strateške odnose sa Rusijom, i da ne vidi potrebu za novim početkom.

  „Sa jedne strane, treba primetiti da mi želimo da imamo dobre strateške odnose sa Rusijom, stalno sam govorila o tome, ali to ne znači da treba da ignorišemo stvarnost“, izjavila je Merkelova u Bundestagu.

  Ona je nabrojala glavne „značajne događaje“ koji, prema njenom mišljenju, otežavaju odnose sa Rusijom, a to su „incident sa Aleksejom Navaljnim, ubistvo u parku Tirgarten u Berlinu, kao i to što se primećuje veoma malo napretka u rešavanju situacije u Ukrajini“.

  Po pitanju „Severnog toka 2“ oglasio se i stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov koji smatra da je malo verovatno da će Sjedinjene Američke Države odustati od negativnog stava prema „Severnom toku 2“ i „Turskom toku“ kada dužnost preuzme nova administracija.

  „To prvenstveno ocenjujemo kao manifestaciju nepoštene konkurencije“, rekao je Čižov.

  Podsetimo, nemačka vlada smatra da je „Severni tok 2“ ekonomski projekat koji treba završiti do kraja, dok SAD smatraju da je ovo politički projekat koji preti energetskoj bezbednosti Evrope. Američki Senat odobrio je nacrt vojnog budžeta za 2021. finansijsku godinu koji, između ostalog, predviđa i sankcije protiv gasovoda „Severni tok 2“ i „Turski tok“.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija, Angela Merkel, Severni tok 2
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga