00:34 17 April 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (308)
  0 129
  Pratite nas

  Šef nemačke diplomatije Hajko Mas izjavio je da sumnja u spremnost Rusije da razjasni šta se dogodilo ruskom blogeru Alekseju Navaljnom.

  „Mislim da je bilo puno mogućnosti da se u Rusiji razjasni ono što se dogodilo u vezi s trovanjem Navaljnog. Ili bar da se pokrene istraga. To se nije dogodilo. Zbog toga gajimo ozbiljne sumnje da je Rusija spremna da to uradi“, rekao je Mas tokom zajedničke konferencije za medije sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom.

  Mas je rekao i da Nemačka ne želi da to izgleda kao pitanje bilateralnih odnosa.

  „To nije tema bilateralnih odnosa Rusije i Nemačke. Zbog toga smo sve podatke predali Organizaciji za zabranu hemijskog oružja“, rekao je Mas, dodajući da odluku o sankcija protiv Rusije u vezi sa ovim pitanjem smatra ispravnom.

  „Za poslednjih nekoliko meseci i nedelja Rusija je imala mnogo mogućnosti da da doprinos razjašnjenju onoga što se desilo, doprinos koji mogu da daju samo oni. To se nije desilo i mi uzimamo to u obzir“, rekao je Mas.

  Podsetimo, nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“

  Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

  Tužilaštvo i policija Rusije započeli su svoje istrage već prvog dana hospitalizacije Navaljnog u Omsku 20. avgusta. Rusko tužilaštvo je zatražilo od Nemačke da objavi informacije o ispitivanjima i preliminarnim dijagnozama ruskog blogera. Pošto je zahtev hitno prosleđen, Moskva je očekivala jednako brz odgovor od nemačke prestonice, ali nije dobila nikakve informacije.

  Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je ranije danas na godišnjoj konferenciji za medije da Navaljni ima podršku stranih obaveštajnih službi, ali da to ne znači da ga treba otrovati.

  Tema:
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (308)
  Tagovi:
  Rusija, Aleksej Navaljni, Hajko Mas
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga