18:18 17 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Situacija u Donbasu (179)
  21082
  Pratite nas

  General-major Oružanih snaga Ukrajine Viktor Nazarov izjavio je da Kijev ne može da dejstvuje u Donbasu po „hrvatskom scenariju“ zbog toga što se Luganska i Donjecka oblast graniče sa Rusijom.

  „Oni navode kao primer da je trebalo učiniti onako kako je Hrvatska radila protiv Srbije za vreme rata. Morate shvatiti jednostavnu stvar. Iza Srbije, iza Jugoslavije, nije bila Rusija koja se nalazila tik uz nju. Da, možda su je podržavali, u nečemu pomagali, ali fizički im nije bila iza leđa. A iza Hrvatske je bio NATO – moćne oružane snage. Zbog toga je što se tiče situacije u Donbasu put frontalne ofanzive bio vrlo rizičan u smislu velikih gubitaka, a naša tehnika nije bila spremna za vođenje dejstava u urbanizovanim oblastima. A s obzirom na to da je vojno-ekonomski potencijal Rusije mnogo veći od ukrajinskog, mogli su praktično neograničeno da vrše isporuke preko granice. Bio bi to rat za uništavanje borbenih potencijala i definitivno ne u našu korist“, objasnio je Nazarov u intervjuu za „4. kanal“.

  Sukob u Donbasu

  Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

  Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. 

  Odnosi Moskve i Kijeva pogoršali su se zbog situacije u Donbasu. Ukrajinske vlasti su ranije više puta optuživale Moskvu za mešanje u unutrašnje stvari zemlje. U januaru 2015. godine Vrhovna rada usvojila je izjavu u kojoj se Rusija naziva „zemljom agresorom“.

  Moskva negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim. Rusija je više puta isticala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

  Pročitajte još:

   

  Tema:
  Situacija u Donbasu (179)
  Tagovi:
  Donbas, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga