14:10 15 April 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  123315
  Pratite nas

  Kijevske vlasti bi trebalo da razviju strategiju vojnog oslobađanja Krima i Donbasa i prirede Rusiji novi Perl Harbor, smatra ukrajinski politikolog, doktor socijalne ekonomije Zinovij Svereda.

  On je za televiziju „Prjamoj“ izjavio da „normandijski format“ navodno nikuda nije odveo i da su Nemačka i Francuska više puta na pregovorima zauzimale dvosmislen stav, te da je neophodno uključiti SAD i Veliku Britaniju i dijalog o Ukrajini.

  „Osim toga, hteli mi to ili ne, Ukrajina mora da ima sopstvenu strategiju napada. Moramo da se pomaknemo, udaljimo od strategije odbrane i zagledanja u oči partnera“, smatra Svereda.

  Među konkretnim merama on predlaže da se Krimski most digne u vazduh i da se ruskoj floti priredi „novi Perl Harbor“.

  „Prava odbrana je patriotska svest, odbijanje naroda da se preda pod bilo kakvim uslovima, obnavljanje svoje vojske, pa čak i stvaranje svojih kosmičkih snaga“, izjavio je politikolog.

  Kako je rekao, Ukrajina na taj način može da se poredi sa naprednim zemljama po pitanju zaštite svojih interesa i tada će je Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države tretirati kao partnera.

  Podsetimo, ovo nije prva ambiciozna izjava koju su izneli ukrajinski eksperti i vojnici.

  Ranije je bivši sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine i šef partije Evropska solidarnost Aleksandar Turčinov izjavio da krstareće rakete R-360 sistema „Neptun“ navodno mogu za nekoliko minuta da unište ruske brodove u Crnom i Azovskom moru, kao i Krimski most. On je rekao i da je spreman da lično juriša na Krim ukoliko predsednik Vladimir Zelenski donese odluku da napadne poluostrvo.

  Vojni ekspert Mihail Žirohov takođe je izjavio da „Neptun“ može da „dobaci“ do ruskih brodova u Novorosijsku.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Perl Harbor, Rusija, Ukrajina, Inicijativa
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga