07:44 13 April 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  11063
  Pratite nas

  Papa Franja povukao je drastičan potez i formalno lišio državni sekretarijat Vatikana finansijske imovine i nekretnina, nakon što su stotine miliona evra donacija i investicija predmet istrage o korupciji.

  Poglavar Vatikana je tokom vikenda potpisao novi zakon kojim se nalaže državnom sekretarijatu da završi prenos svih svojih poseda drugoj vatikanskoj kancelariji do 4. februara, objavio je AP, prenosi Tanjug.

  Papa Franja
  © REUTERS / Stefano Rellandini

  Zakon, takođe, zahteva da svim donacijama papi i drugim donacijama kojima je upravljao državni sekretarijat, upravlja kancelarija riznice Vatikana kao zasebnim fondovima koji se knjiže u konsolidovanom budžetu Svete Stolice.

  Promene su odgovor na spiralnu vatikansku krivičnu istragu dugogodišnjih navoda da državni sekretarijat Vatikana loše upravlja donacijama i ulaganjima, što je rezultiralo gubicima u iznosu od više desetina miliona evra u vreme finansijske krize za Svetu stolicu.

  Vatikansko tužilaštvo istražuje zašto je i kako vatikanski sekretarijat uložio 350 miliona evra u luksuznu rezidencijalnu zgradu u Čelsiju, prestižnom delu Londona, kao i druge spekulantske fondove.

  Ovaj skandal je otkrio da su pojedinci u Vatikanu, zajedno sa nekim italijanskim biznismenima poznatim po mutnim poslovima, koristili neupućenost kardinala u poslovne odluke, kako bi proneverili milione.

  Vatikanski sekretarijat do sada je bio najmoćniji organ papske države.

  Na neke od mogućih zloupotreba u sekretarijatu, još pre nekoliko godina ukazao je tadašnji ministar ekonomije Vatikana, australijski kardinal Džordž Pel. Pel, koga je postavio papa Franja, ukazao je da se sekretarijat opire ekonomskim reformama i kontroli „crnih fondova“. Pel je morao da prekine svoje reforme, jer se u Australiji suočio sa optužbama za seksualno zlostavljanje, zbog čega je neko vreme bio i u zatvoru, ali je kasnije oslobođen.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  korupcija, istraga, Papa Franja, Vatikan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga