23:01 15 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  11656
  Pratite nas

  Poslanik Bundestaga Valdemar Gert izjavio je za televiziju „360“ da bi moguće odustajanje od ruskog projekta „Severni tok 2“ u uslovima postepenog zatvaranja nuklearnih elektrana u Nemačkoj predstavljalo samoubistvo i apsurd.

  „Odustajanje od ‘Severnog toka 2’ je jednostavno samoubistvo. Ogroman nedostatak energije. ‘Severni tok 2’ neće pokriti nemačke energetske potrebe. Možete li da zamislite da ga još i ne pokrenemo?“, rekao je Gert.

  Osim toga, poslanik je pretpostavio da ozbiljan problem za Nemačku takođe predstavlja i odustajanje od nuklearne energije. Prema rečima parlamentarca, odluka o zatvaranju nuklearke doneta je „usled zelene histerije“.

  Projekat će uspeti

  Ranije je Gert u izjavi za Sputnjik izrazio uverenje da će cevovod biti izgrađen bez obzira na reakciju starih ili novih američkih vlasti.

  „Kakva god bila situacija u Americi, jedno ih sve ujedinjuje – to je ogromna nespremnost da se uspostave odnosi Rusije i Nemačke, da budu konstruktivni i poslovni. ‘Severni tok 2’ će biti izgrađen bez obzira na to kako se ponaša nova ili stara administracija“, rekao je Gert.

  On smatra da zbog situacije na energetskom tržištu vlada Nemačke sada „nema drugog izbora“ ngo da podrži ruski projekat.

  Osim toga, Gert je naveo da će pitanje završetka izgradnje predstavljati „ozbiljan test“ suvereniteta odluka Berlina.

  Gasovod „Severni tok 2“ 

  „Severni tok 2“ predviđa izgradnju dva kraka gasovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje koji će se isporučivati od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke.

  Nemačka vlada smatra da je „Severni tok 2“ ekonomski projekat koji treba završiti do kraja, dok SAD smatraju da je ovo politički projekat koji preti energetskoj bezbednosti Evrope. Američki Senat odobrio je nacrt vojnog budžeta za 2021. finansijsku godinu koji, između ostalog, predviđa i sankcije protiv gasovoda „Severni tok 2“ i „Turski tok“.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Nemačka, Severni tok 2
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga