03:17 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  2285
  Pratite nas

  Britanski poslanik konzervativaca Denijel Kočinski pozvao je Vladu da uvede sankcije protiv „izuzetno opasnog“ gasovoda „Severni tok 2“.

  „Članstvo u Evropskoj uniji više nas ne ograničava, treba da sledimo naše američke prijatelje i da uvedemo sankcije protiv svake kompanije koja je umešana u izgradnju 'Severnog toka 2'. Gasovod je stvarni problem za mnoge političare, za one koji predstavljaju zemlje-učesnice 'Inicijative tri mora' (12 zemalja EU koje imaju izlaz na Jadransko, Baltičko i Crno more)“, rekao je Kočinski na zasedanju u Donjem domu, kome je prisustvovala i ministarka za međunarodnu trgovinu Elizabet Tras.

  Prema mišljenju poslanika, gasovod je opasan jer vodi „direktno u Rusiju“, zaobilazeći sve gasne i naftne mreže prolazi preko teritorije zemalja NATO-a.

  „Gasovod je izuzetno opasan jer dovodi naše NATO partnere u situaciju značajnog dodatnog pritiska Moskve, a takođe ih čini ranjivim pred dodatnim energetskim ucenama, kojima su se Rusi uspešno služili u prošlosti. SAD su uspele da pravovremeno obustave izgradnju gasovoda pomoću sankcija protiv kompanija koje učestvuju u tome“, rekao je Kočinski.

  On smatra da Velika Britanija treba da sledi primer SAD.

  „Pozivam ministarku da sada, nakon 'bregzita' pokaže istu smelost kao naši američki partneri, i da se zauzme za moralne, strateške perspektive i bezbednost, podstičući Nemce da ne ugroze naše NATO partnere, i da uvede sankcije protiv svake kompanije koja učestvuje u ovom rizičnom projektu u ime buduće bezbednosti našeg kontinenta“, rekao je Kočinski.

  Podsetimo, nemačka vlada smatra da je „Severni tok 2“ ekonomski projekat koji treba završiti do kraja, dok SAD smatraju da je ovo politički projekat koji preti energetskoj bezbednosti Evrope.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  sankcije, Velika Britanija, Severni tok 2
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga