00:49 25 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 280
  Pratite nas

  Preliminarna sudska istraga protiv bivšeg francuskog predsednika Nikole Sarkozija navodno je pokrenuta, preneo je AFP. Istraga se odnosi na optužbe za zloupotrebu uticaja zbog konsultantskih aktivnosti bivšeg francuskog predsednika u Rusiji, tvrdi izvor AFP-a.

  Nacionalno finansijsko tužilaštvo Francuske (PNF) potvrdilo je informacije novinskoj agenciji.

  Veruje se da su vlasti preispitivale slučaj od leta prošle godine nakon što je finansijsko-obaveštajna služba „Tracfin“ uradila izveštaj u kome se detaljno opisuju isplate koje je Sarkozi ranije primao od ruske kompanije „Reso-Garantia“.

  Nikola Sarkozi, koji je bio predsednik Francuske od 2007. do 2012. godine, takođe se suočava sa optužbama za zloupotrebu uticaja zbog navodnog pokušaja nelegalnog pribavljanja informacija od sudije u vezi sa drugim predmetom protiv njega zbog korupcije.

  U novembru je u Parizu počelo suđenje za korupciju i zloupotrebu uticaja. Tokom saslušanja, Sarkozi je rekao da je nevin, tvrdeći da „nikada nije počinio ni najmanji čin korupcije“.

  Očekuje se da će presuda u ovom slučaju biti objavljena u martu, a tužioci će tražiti zatvorsku kaznu do četiri godine. Sarkozi se zarekao da će „ići do kraja u borbi za istinu“ nakon što su ga „šest godina provlačili kroz blato“.

  Tagovi:
  Rusija, istraga, Nikola Sarkozi
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga