21:05 26 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  4060
  Pratite nas

  Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke nazvalo je najavu Rusije o početku priprema za povlačenje iz Sporazuma o otvorenom nebu „ozbiljnim udarcem na globalnu arhitekturu kontrole naoružanja“.

  „Sa velikim žaljenjem smo primili najavu Rusije o pripremama za povlačenje iz Sporazuma o otvorenom nebu. Ovo je ozbiljan udarac za globalnu arhitekturu kontrole naoružanja i ima konkretan uticaj na bezbednost i poverenje na severnoj hemisferi“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Nemačke.

  Ministarstvo je istaklo da je „u sopstvenom interesu Rusije da održava konstruktivan dijalog o budućnosti Sporazuma“, dok su se „sve države-članice nedavno dogovorile da razgovaraju o raznim predlozima“ koje je Moskva iznela nakon povlačenja SAD iz sporazuma. U pismu ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu krajem decembra „ministar spoljnih poslova (Nemačke Hajko) Mas i 15 evropskih kolega naglasili su da žele da se pridržavaju Sporazuma i njegove pune primene“. S tim u vezi, Nemačka je nabavila posmatrački avion „Erbas“ A319.

  „Bez obzira na odluku Rusije, Nemačka će i dalje snažno podržavati nastavak i modernizaciju kontrole konvencionalnog i nuklearnog naoružanja u Evropi i izvan Evrope, što je cilj koji je u interesu svih nas ukoliko želimo da odgovorimo na izazove našeg vremena u interesu mira i bezbednosti“, ističe se u saopštenju Ministarstva.

  Ministarstvo spoljnih poslova Rusije u petak je objavilo o pokretanju procedure za povlačenje iz Sporazuma o otvorenom nebu. Ministarstvo je navelo da je nakon povlačenja SAD iz Sporazuma „značajno narušena ravnoteža interesa država-učesnica postignuta zaključenjem Sporazuma“, a partneri Moskve u Sporazumu nisu podržali ruske predloge o njegovoj održivosti u novim uslovima.

  Sporazum o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine i predstavljao je jednu od mera za izgradnju poverenja u Evropi nakon Hladnog rata. Sporazum je na snazi od 2002. godine i omogućava državama-članicama da otvoreno prikupljaju informacije o međusobnim vojnim snagama i aktivnostima. Do nedavno su potpisnice sporazuma bile 34 države.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Sporazum o otvorenom nebu, Rusija, Nemačka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga