21:19 25 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  45103
  Pratite nas

  Britansko Ministarstvo spoljnih poslova razočarano je namerom Rusije da izađe iz Sporazuma o otvorenom nebu i poziva je da preispita ovu odluku.

  „Velika Britanija razočarana je odlukom Rusije da započne proceduru povlačenja iz Sporazuma o otvorenom nebu nakon dugotrajnog nepoštovanja Sporazuma. Sporazum daje dragocen doprinos evropskoj bezbednosti obezbeđivanjem veće vojne transparentnosti i poverenja između zemalja. Velika Britanija poziva Rusiju da preispita svoju odluku, vrati se na potpuno poštovanje Sporazuma i konstruktivan rad sa ostalim učesnicima“, izjavio je za Sputnjik portparol britanskog Ministarstva.

  Ministarstvo spoljnih poslova Rusije u petak je objavilo da pokreće proceduru za povlačenje iz Sporazuma o otvorenom nebu. Ministarstvo je navelo da je nakon povlačenja SAD iz Sporazuma „značajno narušena ravnoteža interesa država-učesnica postignuta zaključenjem Sporazuma“, a partneri Moskve u Sporazumu nisu podržali ruske predloge o njegovoj održivosti u novim uslovima.

  Sporazum o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine i predstavljao je jednu od mera za izgradnju poverenja u Evropi nakon Hladnog rata. Sporazum je na snazi od 2002. godine i omogućava državama-članicama da otvoreno prikupljaju informacije o međusobnim vojnim snagama i aktivnostima. Do nedavno su potpisnice sporazuma bile 34 države.  

  Krajem maja 2020. godine američki predsednik Donald Tramp objavio je da se SAD povlače iz sporazuma. Razlog su bila, prema Vašingtonu, ponovljena kršenja Sporazuma od strane Rusije. Sjedinjene Američke Države, između ostalog, optužuju Moskvu da koristi Sporazum kao instrument „vojne prinude“. Rusija je više puta negirala američke optužbe o kršenju Sporazuma. U noći 22. novembra prošle godine, Sjedinjene Američke Države zvanično su završile proceduru izlaska iz Sporazuma o otvorenom nebu.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Sporazum o otvorenom nebu, Rusija, Velika Britanija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga