05:09 17 April 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Situacija u Donbasu (174)
  0 291
  Pratite nas

  Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin izjavio je da postoji spremnost za održavanje drugog referenduma o samoopredeljenju.

  „Činjenica da govorimo o spremnosti republike da ponovo primeni mehanizam direktne demokratije zapravo je bio naš signal svetskoj zajednici: nismo izgubili, već samo ojačali našu veru u slobodu, humanizam i ljudska prava. Spremni smo da ponovo pokažemo svoju želju za tim idealima i vrednosti zbog kojih je narod 2014. izašao na ulice“, rekao je Pušilin za Sputnjik.

  Prema njegovim rečima, takođe je važno skrenuti pažnju svetske zajednice na posvećenost Donbasa potpunom poštovanju normi i principa međunarodnog prava.

  „Upravo sa tim ciljem izražena je spremnost da se pomogne svim međunarodnim posmatračima u slučaju da se donese odluka o sprovođenju procedure izražavanja, tačnije, potvrđivanja volje naroda Donbasa“, dodao je Pušilin.

  Lider DNR je naglasio da međunarodna zajednica treba jasno da shvati da je monopol Ukrajine nad izveštavanjem i tumačenjem događaja u Donbasu besmislica i čak, u izvesnoj meri, pomoć zločinima koje Kijev čini nad stanovnicima Donbasa.

  „Zbog toga bi svetska zajednica, koju zastupaju UN, trebalo mnogo detaljnije da prouči sve okolnosti i upozna se sa položajem obe strane u sukobu“, zaključio je Pušilin.

  Ranije je ministarka spoljnih poslova samoproglašene republike Natalija Nikonorova pozvala članove Saveta bezbednosti UN da uz pomoć međunarodno priznatog referenduma saznaju šta žele stanovnici ovog regiona.

  Licemerna politika Ukrajine

  Pušilin je dodao da je politika ukrajinskih vlasti prema Donbasu licemerna.

  „Ukrajinskom rukovodstvu mnogo je zanimljivije da se bavi samopromocijom i izjavama o svojim navodno mirnim i humanim namerama prema Donbasu, iako licemerje ovih izjava postaje sve očiglednije i domaćoj ukrajinskoj i međunarodnoj javnosti“, istakao je on.

  Prema njegovim rečima, posebno cinično zvuče apsolutno protivrečne izjave predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog koje ni na koji način ne odražavaju stvarnost, a koji se ne ustručava čak ni u ličnom razgovoru sa liderom jedne od država-garanata Minskih sporazuma da „priča bajke o tome da Kijev navodno poštuje prekid vatre“.

  Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Situacija u Donbasu (174)
  Tagovi:
  Ukrajina, Donbas, DNR, Denis Pušilin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga