11:58 04 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 70
  Pratite nas

  Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas odbacio je eksteritorijalne sankcije protiv gasovoda „Severni tok 2“ i obećao da će one biti tema za razgovor sa novom američkom administracijom, a dodao je da će o posledicama povlačenja niza kompanija iz projekta moći da se sudi u narednim nedeljama i mesecima.

  „Prema našem shvatanju, ove sankcije, koje su eksteritorijalne, su pogrešne. U prošlosti smo o mnogo govorili o tome“, rekao je Maas za televiziju „NTV“.

  Mas je dodao da će se o temi sankcija razgovarati sa novom američkom administracijom.

  „O tome ćemo razgovarati – i u tome je razlika u odnosu na prethodnu vladu. Tada smo o svemu saznavali samo iz medija i nismo razgovarali jedni s drugima“, naglasio je nemački ministar.

  Mas nije naveo datume mogućih konsultacija sa američkim vlastima.

  On je istakao da razume odluku nekih kompanija da se povuku iz projekta zbog pretnje sankcijama.

  O uticaju ovih događaja na puštanje u rad „Severnog toka 2“, Mas je bio suzdržan.

  „Da li će se to desiti, odlučivaće se u narednim nedeljama i mesecima. To sada niko ne može da kaže unapred“, zaključio je nemački ministar.

  Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

  SAD su u decembru 2019. godine uvele gasovodu sankcije, zbog čega je švajcarski „Olsiz“ bio prinuđen da zaustavi radove na polaganju cevi.

  Sjedinjene Američke Države uvele su 19. januara sankcije brodu „Fortuna“ koji učestvuje u izgradnji gasovoda „Severni tok 2“, kao i vlasniku broda, kompaniji „KVT-RUS“, saopštilo je Ministarstvo finansija SAD.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Severni tok 2, SAD, Nemačka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga