23:26 12 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 114
  Pratite nas

  Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je uvođenje nove oznake na epidemiološkoj karti Evrope — tamno crvene zone iz kojih bi putnici pre odlaska morali da se testiraju, a po dolasku na odredište da idu u karantin.

  Tamno crvenom bojom bi se označavale zone u kojima je cirkulacija virusa na izuzetno visokom nivou“, izjavila je Fon der Lajenova.

  Ona je to objavila nakon završetka samita lidera EU u Briselu, održanog putem video-konferencije, koji je bio posvećen usklađivanju mera u suzbijanju pandemije virusa korona.

  ​Kao primer navela je slučaj da su u jednoj zemlji članici EU u pograničnom području zatvorene granice, a otvorene u susednoj sa istom epidemiološkom situacijom, preneo je Tanjug.

  „U tom bi slučaju svi iz prve zemlje išli da kupuju u drugu i tako pridonose širenju virusa“, rekla je predsednica EK.

  Granice ostaju otvorene, uz restrikcije na putovanja

  Lideri EU zaključili su i da unutrašnje i spoljne granice EU moraju ostati otvorene, ali uz primenu strogih mera restrikcije putovanja koja nisu od suštinskog značaja.

  „Ubeđeni smo da moramo da ostavimo otvorene granice, ali istovremeno razmatramo i restrikcije za neesencijalna putovanja“, poručio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

  I predsednica Evropske komisija je poručila da je neophodno održati funkcionalnost jedinstvenog evropskog tržišta kroz nesmetani protok robe i radnika.

  Dogovoreno međusobno priznavanje testova na koronu

  Zemlje članice EU saglasile su se i o jačanju upotrebe brzih testova na antigen i o uzajamnom priznavanju rezultata testa na Kovid-19, saopšteno je iz Saveta EU.

  ​U Savetu navode da su upotreba brzih testova i uzajamno priznavanje rezultata testova na kovid-19 širom EU od suštinskog značaja za ublažavanju širenja virusa, kao i da doprinose nesmetanom funkcionisanju unutrašnjeg tržišta i da olakšavaju prekograničnog kretanje i lečenja.

  Tagovi:
  odluke, sastanak, virus korona, EU
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga