10:19 02 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 043
  Pratite nas

  Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski sproveo je u delo odluku Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu o personalnim sankcijama protiv pravnih i fizičkih lica iz Rusije.

  Ukaz je objavljen na sajtu šefa države.

  „Poveriti sekretaru Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine kontrolu nad implementacijom odluke Saveta, koja je stupila na snagu ovim ukazom“, navedeno je u tekstu.

  Na sajtu nije objavljen sam sankcioni spisak. Jedna od odluka Saveta je poverljiva.

  Kako je navedeno, „realizaciju i praćenje efikasnosti“ sankcija trebalo bi da obezbedi ukrajinski kabinet ministara zajedno sa ukrajinskom Službom bezbednosti i Nacionalnom bankom Ukrajine.

  „Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine će obavestiti nadležne organe Evropske unije, SAD i drugih država o uvođenju sankcija, a takođe će im postaviti pitanje o primeni sličnih ograničavajućih mera“, navedeno je u tekstu ukaza.

  Ranije je Savet proširio ograničenja protiv Moskve, unoseći izmene u odluku od 14. decembra 2020. godine.

  Odnosi Moskve i Kijeva pogoršali su se zbog situacije u Donbasu. Ukrajinske vlasti su ranije više puta optuživale Moskvu za mešanje u unutrašnje stvari zemlje. U januaru 2015. godine Vrhovna rada usvojila je izjavu u kojoj se Rusija naziva „zemljom agresorom“.

  Moskva negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim. Rusija je više puta isticala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  sankcije Rusiji, Ukrajina, Vladimir Zelenski
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga