23:03 09 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 214
  Pratite nas

  Evropska agencija za lekove (EMA) preporučila je vakcinu protiv virusa korona kompanije „AstraZeneka“ za upotrebu na teritoriji Evropske unije.

  EMA je navela i da se vakcina koristi za sprečavanje korona virusne bolesti kod ljudi starijih od 18 godina, da ima 60 procenta efikasnosti i da se daje u dve doze u razmaku od četiri do 12 nedelja.

  U pitanju je treća Kovid-19 vakcina koju je EMA uslovno preporučila za upotrebu na teritoriji EU, preneo je Tanjug.

  „Ovim trećim pozitivnim mišljenjem dodatno smo proširili arsenal vakcina dostupnih državama članicama EU u borbi protiv pandemije i zaštiti svojih građana”, izjavila je izvršna direktorka EMA, Emer Kuk.

  U EMA navode je većina učesnika u studijama imala između 18 i 55 godina i da još nema dovoljno rezultata o efikasnosti vakcine na osobe starije od 55 godina.

  „Ipak se očekuje zaštita s obzirom na to da se imuni odgovor primećuje u ovoj starosnoj grupi i zasniva se na iskustvu sa drugim vakcinama. Pošto postoje pouzdane informacije o bezbednosti ove populacije, naučni stručnjaci EMA smatraju da se vakcina može koristiti kod starijih odraslih osoba“, navodi se u saopštenju EMA.

  Najčešći neželjeni efekti kod ove vakcine bili su obično blagi ili umereni i popravili su se u roku od nekoliko dana nakon vakcinacije, a u pitanju su bol i osetljivost na mestu uboda, glavobolja, umor, bolovi u mišićima, opšti osećaj lošeg stanja, groznica, bolovi u zglobovima i mučnina.

  Evropska komisija ograničila izvoz vakcina iz EU, Zapadni Balkan izuzet

  Evropska komisija usvojila je pravilo o obaveznoj autorizaciji izvoza vakcina protiv kovida-19 koje se proizvode na teritoriji EU i koje su unapred dogovorene potpisanim ugovorima o nabavci.

  U Komisiji navode da će iz ove mere praktičnog ograničavanja izvoza biti izuzete zemlje iz susedstva Evropske unije i one pokrivene mehanizmom „Kovaks“.

  „EU će u potpunosti ispoštovati svoje humanitarne obaveze i obezbediti vakcine obećane drugim zemljama“, poručeno je u Komisiji.

  Potpredsednik EK Valdis Dombrovskis izjavio je da je mera autorizacije izvoza usvojena po hitnoj proceduri, a da joj je cilj da se odmah obezbedi potpuna transparentnost o proizvodnji vakcina i odredištu njihove isporuke, ali i da se osigura isporuka vakcina koje je EU naručila.

  „Vakcine su ključne za privredni oporavak i okončanje pandemije. Njihova isporuka našim građanima je najvažniji zadatak u ovom trenutku. Želimo da osiguramo da se svi dogovori o vakcinama koje je EU unapred naručila poštuju“,  rekao je Dombrovskis.

  U EK navode da je, kako navodi Tanjug, ova mera vremenski ograničena do kraja marta i da se odnosi isključivo na vakcine protiv kovida-19 dogovorene potpisanim ugovorima o nabavci.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  odobrenje, virus korona, vakcina, Evropa
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga