00:14 28 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1621
  Pratite nas

  Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder odbacio je kritike na račun gasovoda „Severni tok 2“ i istakao da napadi na Rusiju ne odgovaraju mišljenju većine u Nemačkoj, objavio je list „Rajneše post“.

  „Ako američka politika bude određivala kako da vodimo energetsku politiku, kuda će to odvesti? SAD nam ne mogu diktirati kakav gas da koristimo. Naravno, one žele da prodaju svoj gas dobijen 'frekingom' Nemačkoj, ali on nije ekološki prihvatljiv, skup je i po kvalitetu gori od gasa iz gasovoda“, rekao je Šreder, koji je i predsednik upravnog odbora kompanije „Rosnjeft“.

  Prema njegovim rečima, gasovod treba da osigura energetsku bezbednost narednih generacija, jer zemlja trenutno odustaje od uglja i nuklearne energije.

  „Ukoliko obustavimo izgradnju 'Severnog toka 2', sa tačke gledišta energetske politike odseći ćemo granu na kojoj sedimo“, rekao je bivši nemački kancelar.

  Istovremeno je istakao da se mišljenje koje preovladava među Nemcima o „Severnom toku 2“ razlikuje od onoga „što često pišu štampani mediji“.

  Napadi na Rusiju nisu mišljenje većine u Nemačkoj“, a Zapad treba da vidi u Rusiji „ne protivnika, nego potencijalnog partnera“, poručio je Šreder, istakvši da je Rusija važan ekonomski i politički partner.

  Šreder je više puta kritikovao antiruske sankcije, istakavši da je saradnja sa Rusijom posebno neophodna u trenutnoj ekonomskoj situaciji, nastaloj usled pandemije virusa korona.

  Pročitajte još:

   

   

  Tagovi:
  Nemačka, zapad, Rusija, Amerika, Šreder, Severni tok 2
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga