12:54 25 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1350
  Pratite nas

  Kada je prošlog leta Rusija objavila o registraciji svoje prve vakcine protiv kovida 19, zapadni naučnici su je kritikovali da žuri. Međutim, danas se njihov ton promenio i više ne isključuju upotrebu tog preparata u Evropskoj uniji, zaključuje francuski televizijski portal „LCI“.

  Suočivši se sa nestašicom doza koje je Evropska unija naručila, portal navodi da evropske zemlje žele da imaju mogućnost pristupa jeftinom ruskom „Sputnjiku Ve“ (Sputnik V), koji je jednostavan za proizvodnju i transport.

  Bez obzira na to što je ruska vakcina protiv virusa korona bila prva i na činjenicu da je predsednik Rusije Vladimir Putin hvalio još 6. avgusta 2020. godine, „Sputnjik Ve“ se i dalje otežano probija u Evropu, piše sajt francuske televizije.

  Prema navodima „LCI“, ruski preparat je trenutno odobrilo svega 15 zemalja koje nemaju pristup zapadnim vakcinama – poput Bolivije, u kojoj se prvi avion iz Moskve prizemljio u petak sa „dragocenim serumom“. Konzul Rusije u Boliviji obećao je zemlji da će uskoro dobiti više doza vakcina. Istovremeno, portal navodi da se od početka godine slična scena ponovila i u Srbiji, Alžiru, Venecueli i Argentini.

  Osuđivački ton Zapada se menja

  Kada je Putin saopštio da je ruska vakcina registrovana u jeku leta – zapadni naučnici su najpre osuđivali Rusiju da je požurila, ističu autori.

  Međutim, nakon sedam meseci i uzimajući u obzir činjenicu da se kampanja vakcinacije u Rusiji sprovodi „punom parom“, ton počinje da se menja čak i Francuskoj, naglasio je „LCI“.

  „Možemo reći da su klinički podaci koje smo do danas uspeli da procenimo ohrabrujući i da predložena strategija ima smisla. Sada moramo da uzmemo u obzir sve podatke vakcine“, izjavio je profesor Alen Fišer, koji se u Francuskoj smatra „glavnim za vakcine“.

  Zemlje EU žele pristup ruskoj vakcini

  Sajt TV kanala objašnjava da zbog kašnjenja sa isporukama lekova koje je EU naručila, neke zemlje-članice žele da imaju i mogućnost dobijanja ruske vakcine „Sputnjik Ve“ – jeftine i jednostavne za proizvodnju i isporuku, koja se tehnološki može uporediti sa vakcinom „Astra Zeneke“.

  Istovremeno, „LCI“ navodi da je Mađarska je već načinila odlučujući korak u tom pravcu, a da je Nemačka takođe u iskušenju i podseća na izjavu nemačke kancelarke Angele Merkel.

  „Predložila sam našim specijalistima da pomognu Rusima kako bi 'Sputnjik Ve' što pre bio dozvoljen u EU. I kada se to desi, možemo da razmatramo pitanje zajedničke proizvodnje“, izjavila je ranije Merkelova.

  Portal podseća da je Rusija ove nedelje podnela zahtev za sertifikaciju vakcine Evropskoj agenciji za lekove. Prema podacima Moskve, efikasnost vakcine je preko 90 odsto, ali Evropska agencija još nije započela proceduru ispitivanja. Ipak, „LCI“ napominje da ruske vlasti nisu klonule duhom i da već najavljuju puštanje u promet druge vakcine.

  Pročitajte još:

   

   

  Tagovi:
  Sputnjik V, vakcina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga