03:49 25 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 1632
  Pratite nas

  Evropska unija pooštrila je danas svoja pravila za putnike iz zemalja koje nisu članice tog bloka, precizirajući da će biti dozvoljen slobodan ulaz samo iz zemalja sa vrlo malo slučajeva virusa korona i gotovo nijednom od novih lakše prenosivih varijanti.

  Savet EU usvojio je danas preporuke Evropske komsije o koordinisanom pristupu ograničavanju kretanja zbog pandemije virusa korona, saopšteno je iz Saveta, prenosi Tanjug.

  Preporuke se odnose na izbegavanje svih nebitnih putovanja, kako bi se usporio uvoz i širenje novih zaraznijih sojeva korona virusa.

  Zemlje članice usvojile su odluku da se tamno crvena boja doda na mapu koju objavljuje Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

  Ova boja će se odnositi na područja u kojima virus cirkuliše na vrlo visokom nivou, uključujući i regione u kojima su otkrivene zaraznije varijante virusa.

  „Države članice treba da zahtevaju od osoba koje putuju iz područja koja su označena tamno crvenom bojom da se pre dolaska podvrgnu testiranju na kovid-19, a potom i karantinu od 14 dana“, navodi se u saopštenju Saveta EU.

  Istovremeno, državama članicama se daje mogućnost da zahtevaju test na kovid-19 i od putnika koji dolaze iz narandžastih, crvenih i sivih područja.

  Od ljudi koji žive u pograničnim regionima i prelaze granicu svakodnevno ili često, na primer zbog posla, studija ili porodičnih razloga, ne bi trebalo tražiti da se podvrgnu testiranju ili karantinu. Ukoliko se i uvede zahtev za testiranje, učestalost testova na takvim osobama treba da bude proporcionalna, navode u Savetu EU.

  Ranije je agencija Rojters objavila, pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu, da je EU pooštrila svoja pravila za putnike iz zemalja izvan bloka, precizirajući da će biti dozvoljen slobodan ulaz samo iz zemalja sa vrlo malo slučajeva virusa korona i gotovo nijednim od novih lakše prenosivih varijanti.

  Ambasadori EU složili su se na sastanku u Briselu sa novim ograničenjem za putovanja iz zemalja koje nisu članice EU, uključujući Britaniju, rekao je diplomata EU agenciji Rojters, preneo je Tanjug.

  Istovremeno, zemlje EU se podstiču da dozvole pristup bez ograničenja, poput obaveznog karantina, samo pod strogim uslovima.

  Nove mere predviđaju da putnik može doći iz zemlje van EU samo ako u njoj nema više od 25 slučajeva kovida na 100.000 stanovnika tokom 14 dana, a što je stopa zaraze niža nego u svim zemljama EU. Takođe predviđa se brzo uvođenje ograničenja putovanja za putnike iz zemalja u kojima je otkrivena velika učestalost zaraznijih varijanti virusa korona, navodi se u tekstu.

  Sporazum zemalja EU, inače, odnosi se na manje važna putovanja i služi kao smernica zemljama EU, koje imaju konačnu reč. Tako su neke zemlje EU, poput Nemačke, uvele stroža ograničenja, dok je Belgija zabranila manje važna putovanja u zemlju ili iz nje do marta.

   

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  virus korona, putovanja, Evropska unija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga