21:16 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Situacija u Donbasu (179)
  0 014
  Pratite nas

  Kijev blokira humanitarni gest samoproglašene Luganske i Donjecke narodne republike o jednostranoj predaji četiri žene osuđene u republikama, izjavio je predstavnik LNR u političkoj podgrupi za Donbas na pregovorima u Minsku Rodion Mirošnik.

  „Kijev je u ovom trenutku blokirao humanitarni gest republika o jednostranoj predaji četiri žene osuđene u LNR i DNR. Posle niza lažnih izjava Kravčuka, ukrajinska strana nije preduzela nikakve korake da prihvati ova lica. Ona i dalje izdržavaju kazne u republikama“, rekao je Mirošnik za Sputnjik.

  On je precizirao da je na sastanku humanitarne grupe za Donbas u utorak planirano da strane razmotre pitanja u vezi sa „pripremom za uzajamno oslobađanje i predaje zarobljenika“.

  Ranije su predstavnici DNR i LNR u kontakt grupi za Donbas, Natalija Nikonorova i Vladislav Dejnego, saopštili da će samoproglašene Luganska i Donjecka narodna republika jednostrano predati Kijevu grupu Ukrajinaca koji se nalaze u pritvoru. Šef kijevske delegacije kontakt grupe za Donbas Leonid Kravčuk rekao je da neće biti predaje pritvorenika ukrajinskim vlastima iz Donjecke i Luganske narodne republike i da razmena treba da se odvija na nivou države, a ne privatnih lica.

  Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

  Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Situacija u Donbasu (179)
  Tagovi:
  razmena zarobljenika, Ukrajina, Luganska Narodna Republika
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga