21:02 18 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  3495
  Pratite nas

  Nemački ministar zdravlja Jens Špan izjavio je da je Nemačka posrednik po pitanju proizvodnje ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u Evropskoj uniji pre dobijanja dozvole za upotrebu.

  „Održani su pregovori o ruskoj vakcini, gospođa kancelarka (Angela Merkel) je razgovarala sa predsednikom Rusije (Vladimirom Putinom), a ja sa mojim ruskim kolegom. Održani su razgovori i na drugim nivoima Ministarstva. Institut 'Pol Erlih' je kao regulator takođe razgovarao sa ruskim kolegama, pritom, oni su bili u kontaktu još pre pandemije. Naravno, razgovaramo o svim tim pitanjima. Zamoljeni smo da proverimo da li u Nemačkoj ili Evropi postoje kapaciteti za proizvodnju“, rekao je Špan, istakavši da su pregovori sa Rusijom o tom pitanju „konstruktivni“.

  Prema njegovim rečima, nemačka strana može pružiti podršku prilikom proizvodnje vakcine i deluje kao posrednik, jer se pandemija može pobediti samo zajedničkim naporima.

  Govoreći o ruskoj vakcini, nemački ministar je istakao da se u slučaju vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) radi o „vektorskoj nereplicirajućoj vakcini“ i koriste se „dva različita vektora za prvu i drugu vakcinaciju“.

  „Verovatno je zbog toga efikasnost ruske vakcine mnogo veća, jer se imuni sistem prilikom druge vakcinacije još nije prilagodio...To takođe otežava proizvodnju“, dodao je Špan, objasnivši da je u tom slučaju neophodno proizvoditi dve komponente vakcine.

  Istovremeno je dodao da, po pravilu, brzina postupka odobrenja vakcine od strane Evropske agencije za lekove „zavisi od toga kada su i kakvi podaci zvanično predati“.

  Podsetimo, ugledni naučni časopisu „Lanset“ saopštio je da je „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) sigurna i efikasna vakcina koja pruža potpunu zaštitu od teških slučajeva bolesti kovid 19. Nakon višemesečnih istraživanja ruskih imunologa u kojima je učestvovalo 19.866 dobrovoljaca završena je treća faza kliničkih ispitivanja koja je potvrdila efikasnost vakcine od 91,6 odsto. 

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Nemačka, Rusija, Sputnjik V, vakcina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga