10:46 07 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1218
  Pratite nas

  Rusija ostaje ključni partner Evropske unije sa kojom je neophodno održavati dijalog ukoliko EU zaista želi da postane globalni igrač, napisao je u svom blogu šef evropske diplomatije Žozep Borelj uoči posete Moskvi.

  „Rusija ostaje sused i najvažniji partner sa kojim moramo da održavamo neophodni dijalog ako zaista želimo da postanemo globalni igrač“, napisao je Borelj.

  On je dodao da je saradnja sa Rusijom takođe neophodna kako bi se moglo uticati na situaciju „u takvim regionima važnim za bezbednost Evropske unije, kao što su Sirija, Libija, Nagorno-Karabah, Belorusija i Ukrajina“. „Ovo je svrha moje posete“, naglasio je Borelj.

  Istovremeno, evropski diplomata je priznao da dolazi u Moskvu „u teškim okolnostima“.

  „Evropska unija je osudila hapšenje Alekseja Navaljnog po povratku u Rusiju 17. januara, kao i odluku suda od 2. februara, i poziva na njegovo oslobađanje. Takođe nastavljamo da pozivamo ruske vlasti da hitno istraže pokušaj njegovog ubistva“, objasnio je Borelj.

  On je dodao da je EU takođe zabrinuta zbog „nasilnog i masovnog suzbijanja protesta poslednjih nedelja, što potvrđuje sve manji prostor za (delovanje) opozicije u Rusiji“.

  Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj namerava da poseti Moskvu od 4. do 6. februara. On je uoči posete izjavio da su odnosi EU i Rusije komplikovani, ali da postoje oblasti u kojima bi obim saradnje trebalo da bude veći. 

  Sud u Moskvi u utorak je doneo odluku da se Navaljnom ukine uslovna kazna u slučaju „Iv Roše“ i zameni kaznom od 3,5 godine zatvora. Ubrzo nakon toga, vodeće zapadne zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države, Nemačku, Francusku i Veliku Britaniju, apelovale su na ruske vlasti da oslobode opozicionara.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija, EU, Žozep Borelj
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga