03:35 25 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 100
  Pratite nas

  Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da razmimoilaženja po pitanju gasovoda „Severni tok 2“ među zemljama Zapada, uključujući i SAD, nisu tolika koliko se čini na prvi pogled.

  Kako je rekla, već postoje određeni mehanizmi koji štite Nemačku da se ne nađe u situaciji jednostrane zavisnosti od Rusije.

  „Više puta smo rekli da je gasovod, sa jedne strane, komercijalni projekat, međutim, postoji i druga strana koja sa sobom vuče političke posledice i igra veliku ulogu u transatlantskim odnosima. Postoje nehanizmi koji nas štite da ne postanemo zavisni i da ne završimo u opasnim vodama. Ne treba zaboraviti da smo još i za vreme Hladnog rata dobijali gas i vodili pregovore i sa tadšnjim Sovjetskim Savezom“, naglasila je Merkelova.

  Takođe je rekla i da je o tome razgovarala sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom o problemu snabdevanja energentima, te je pojasnila da Francuska ima nuklearnu energetiku i stoga joj gas nije toliko potreban kao Nemačkoj koja svoju nuklearnu energiju prestaje da koristi.

  Upravo stoga je, dodala je, gas Nemačkoj potreban kako bi se privreda u potpunosti prebacila na obnovljive izvore energije.

  Govoreći o Americi, Merkelova je rekla da tek predstoje pregovori sa administracijom novoizabranog predsednika Džoa Bajdena.

  Navela je i da smatra da sankcije nisu najbolji put za rešavanje problema.

  „Mimoilaženja po pitanju gasovoda nisu toliko ozbiljna kao što se čine, iako se radi o projektu koji izaziva mnoge kontradiktornosti, stoga je očigledno da će se razgovori u budućnosti nastaviti. Mislim da postoji dobar osnov da pronađemo zajedničko rešenje“, zaključila je Merkelova.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Severni tok 2, SAD, Rusija, Nemačka, Angela Merkel
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga