21:15 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  3667
  Pratite nas

  Nemački tužioci podigli su optužnicu protiv bivše sekretarice u nacističkom logoru Štuthof, koja sada ima 95 godina, optuživši je za saučesništvo u ubistvu 10.000 ljudi.

  Žena za koju se navodi da se zove Irmgard F, bila je stenograf i sekretarica komandanta logora u blizini Gdanjska u današnjoj Poljskoj od juna 1943. do aprila 1945. godine, prenose nemački mediji.

  Ona trenutno živi u staračkom domu u blizini Hamburga, a pošto je bila maloletna u vreme kada su počinjena dela zbog kojih je optužena, sudiće joj se pred sudom za maloletnike.

  Prema optužnici, ona je „pomagala odgovornima u logoru u sistematskom ubijanju jevrejskih zatvorenika, sovjetskih ratnih zarobljenika i poljskih partizana“. Optužena je da je pomagala u više od 10.000 slučajeva ubistava, kao i saučesništvu u višestrukim pokušajima ubistava, naveli su tužioci iz nemačkog grada Iceha u pokrajini Šlezvig-Holštajn.

  Tužilaštvo navodi da je sprovelo opsežnu istragu, uključujući razgovore sa svedocima u inostranstvu, ali i sa brojnim istoričarima kako bi razjasnili njenu konkretnu odgovornost u ubistvima.

  Ona je povodom zločina u logoru saslušana još pedesetih godina 20. veka kao svedok. Tada je rekla da je preko nje išla sva korespondencija komandanta logora, ali da nije znala za masovne likvidacije.

  U logoru Štuthof, kako navode nemački mediji, život je izgubilo 65.000 ljudi. Ubijani su „ciklonom B“ u gasnim komorama i vagonima, vatrenim oružjem...

  Komandant logora u vreme kada je Irmgard u njemu službovala bio je Pol Verner Hope, pripadnik SS-a od 1933. i visoki oficir u vreme službovanja u Štuthofu.

  Prema dostupnim istorijskim podacima, uhapsili su ga Britanci u aprilu 1946. godine, ali je uspeo da pobegne i domogne se Švajcarske. Vratio se u Zapadnu Nemačku, gde je ponovo uhapšen 1953. godine. U zatvoru je bio do 1966. godine, kada je izdržao kaznu.

  Nemački mediji navode da pravosuđe priprema još slučajeva protiv bivših pripadnika nacističkih snaga i SS jedinica u logorima kao što su Buhenvald, Saksenhauzen, Mathauzen i drugi.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  optužnice, logori, nacistički zločini, Nacisti
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga