09:56 04 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  43242
  Pratite nas

  Poljska je objavila za personu non grata zaposlenog u konzulatu Rusije u Poznanju, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova ove zemlje. Takođe je objavljeno da je za personu non grata proglašen i zaposleni ambasade Rusije u Berlinu, a Švedska je takođe saopštila da proteruje ruskog diplomatu.

  Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova proglasilo je zaposlenog u ruskoj ambasadi u Berlinu za personu non grata kao odgovor na odluku Rusije od 5. februara, navodi se u saopštenju nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

  „U skladu sa članom 9 Bečke konvencije o diplomatskim odnosima od 18. aprila 1961. godine, Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je danas zaposlenog u ambasadi Rusije u Berlinu za personu non grata. Ovim korakom nemačka vlada reaguje na odluku Ruske Federacije od petka 5. februara 2021. Rusija je proterala nekoliko diplomata Evropske unije, uključujući i zaposlenog u nemačkoj ambasadi u Moskvi. Ova odluka ni na koji način nije bila opravdana“, navodi se u izjavi nemačkog Ministarstva.

  U dokumentu se navodi da je nemački diplomata koji je proteran iz Rusije „ispunjavao svoj zadatak predviđen Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, dobijajući informacije o događajima na terenu legalnim sredstvima“.

  • Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da kao odgovor na proterivanje poljskog diplomate, zaposlenog u Generalnom konzulatu u Poznanju proglašava za personu non grata.

  ​„Kao odgovor na proterivanje poljskog diplomate bez valjanog razloga, Ministarstvo spoljnih poslova Poljske donelo je danas, u skladu sa principom reciprociteta i u koordinaciji sa Nemačkom i Švedskom, odluku da se zaposleni u Generalnom konzulatu Rusije u Poznanju proglasi za personu non grata“, navodi se u saopštenju.

  Švedska je obavestila ruskog ambasadora da diplomata ruske ambasade mora da napusti Švedsku, rekla je ministarka spoljnih poslova An Linde.

  ​„Obavestili smo ambasadora Rusije da je zatraženo od zaposlenog u ruskoj ambasadi da napusti Švedsku. Ovo je jasan odgovor na neprihvatljivu odluku o proterivanju švedskog diplomate koji je samo obavljao svoje dužnosti“, napisala je Linde na svom Tviteru.

  Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je 5. februara saopštilo da su diplomate Švedske, Poljske i Nemačke, koje su učestvovale na neodobrenim protestima u Rusiji proglašene za persone non grata i da će u najskorije vreme napustiti zemlju. Radi se o diplomatskom osoblju generalnih konzulata Kraljevine Švedske i Republike Poljske u Sankt Peterburgu i ambasadi Savezne Republike Nemačke u Moskvi.

  Pročitajte još:

  Zaharova: Zapad primorao Rusiju da protera evropske diplomate

  Tagovi:
  proterivanje diplomata, Rusija, Švedska, Poljska, Nemačka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga