00:31 28 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Situacija u Donbasu (143)
  0 136
  Pratite nas

  Izjava predstavnika Kijeva o potrebi za uzvratnim granatiranjem u Donbasu po sistemu „pucanj za pucanj“ nije prihvatljiva, takva pozicija ima za cilj eskalaciju sukoba, izjavila je stalna predstavnica samoproglašene Donjecke Narodne Republike u kontakt grupi i ministarka spoljnih poslova DNR Natalija Nikonorova.

  „Šef ukrajinske delegacije na minskoj platformi je na jednoj ukrajinskoj televiziji u suštini direktno pozvao ukrajinsko rukovodstvo da nastavi sa granatiranjem teritorije republike“, navodi se u izjavi Nikonorove koju je objavila pres služba Ministarstva spoljnih poslova DNR.

  Ona je istakla da Kravčuk u svojim govorima koristi „formulacije koje su daleko od opšteprihvaćenih u diplomatskom okruženju“.

  „Kategorički odbijamo činjenicu da šef delegacije na platformi za mirno rešavanje sukoba u Donbasu dozvoljava sebi da daje izjave u kojima otvoreno poziva na rat. I apsolutno je nečuveno da se ti pozivi sasvim logično uklapaju u glavni tok strategije koju Ukrajina pokušava da progura u svojim nedavnim projektima“, istakla je Nikonorova.

  Ona je precizirala da se radi o planu koji je Kijev predstavio za rešavanje sitaucije u Donbasu, a koji je u suprotnosti sa Minskim sporazumima, o nacrtima zakona o internaciji i prelaznom periodu.

  „Na taj način smo svedoci retkog slučaja sinhronizovanosti i doslednosti između onoga što predstavnici Ukrajine govore i onoga što rade u praksi. Ali ova koordinisana jednoglasna aktivnost ni u kom slučaju nije usmerena na postizanje mira u Donbasu, već na još veću eskalaciju, kršenje Minskih sporazuma, poraz u pravima i slobodama naših stanovnika i konsolidaciju sveg ovog bezakonja na zakonodavnom nivou od strane ukrajinskog parlamenta“, zaključila je Nikonorova.

  Ranije je prvi predsednik Ukrajine i šef kijevske delegacije kontakt grupe za Donbas Leonid Kravčuk izjavio da na granatiranje treba reagovati recipročno – „pucanj za svaki pucanj“.

  Pročitajte još:

   

  Tema:
  Situacija u Donbasu (143)
  Tagovi:
  Ukrajina, Donbas
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga