12:32 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Situacija u Donbasu (179)
  0 123
  Pratite nas

  Zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Roman Mašovec izjavio je da zaoštravanje situacije u Donbasu povezuje sa pokušajima Rusije da izvrši pritisak na Ukrajinu u pregovaračkom procesu za rešavanje oružanog sukoba.

  „Na frontu je zabeležen porast broja kršenja obaveza Rusije za prekid vatre u poređenju sa najmirnijim periodima u drugoj polovini 2020. Iako situacija u celini ne dostiže nivo eskalacije koja je bila pre postizanja sporazuma o prekidu vatre od 27. jula 2020. u pojedinim oblastima fronta situacija ostaje izuzetno zabrinjavajuća... Takva kršenja Rusije kao zemlje agresora povezujemo sa pokušajima vršenja pritiska na Ukrajinu u pregovaračkom procesu, pre svega u Trilateralnoj kontakt grupi“, rekao je Mašovec u komentaru agenciji Ukrinform.

  Ranije je ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov izjavio da se situacija u Donbasu poslednjih nedelja pogoršala i da više nema mirovnog procesa.

  Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

  Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba.  

  Pročitajte još:

   

  Tema:
  Situacija u Donbasu (179)
  Tagovi:
  Donbas, Rusija, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga