02:55 09 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Situacija u Donbasu (145)
  0 150
  Pratite nas

  Ukrajinske snage bezbednosti miniraju puteve kod naselja u blizini kontakt linije u Donbasu, na području Gorlovke i Donjecka koji su pod kontrolom samoproglašene Donjecke Narodne Republike, izjavio je portparol Narodne milicije DNR.

  „Primetili smo postavljanje protivtenkovskih mina TM-62 postavljenih na putu na izlazu iz Zajceva Severnog u neposrednoj blizini stambenih zgrada... i na putu na izlazu iz sela Peski“, objasnio je portparol.

  Prema njegovim rečima, zabeleženo je povećavanje broja minskih polja u zoni odgovornosti 35. i 28. brigade ukrajinskih snaga bezbednosti.

  On je rekao i da su ukrajinske snage rasporedile šest jedinica vojne tehnike u blizini stambenih zgrada i opštinskih objekata na teritoriji pod kontrolom Ukrajine.

  Takođe je dodao da su na teritoriji tri naselja primećeni oklopni transporter i borbeno vozilo pešadije BMP-1.

  U Donbasu su 27. jula 2020. stupile na snagu dodatne mere za obezbeđivanje primirja. Dogovor uključuje zabranu bilo koje vrste vatre, raspoređivanje teškog naoružanja, ofanzivne i diverzione akcije, a predviđa i disciplinsku odgovornost za narušavanje sporazuma. Sukobljene snage takođe ne bi trebalo da upotrebljavaju bespilotne letelice na liniji dodira, a zabranjeno je i inženjersko opremanje položaja. Očekuje se da će primena mera obezbediti potpuni prekid vatre u Donbasu.

  Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Situacija u Donbasu (145)
  Tagovi:
  Ukrajina, DNR, Donbas
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga