05:26 15 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  310810
  Pratite nas

  Predsednik  Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da su uslovi za njegov odlazak sa vlasti red i mir u zemlji, bez protesta i garancija bezbednosti njegovih pristalica.

  „Glavni uslov za odlazak sa vlasti u zemlji su mir, red, bez ikakvih protesta, izražavanje mišljenja u okviru zakona. Drugi uslov, ako se dogodi da na vlasti dođu drugi sa različitim stavovima – kao drugu tačku ćemo zabeležiti da sa glava pristalica sadašnjeg predsednika ne može da padne nijedna dlaka. Zbog toga sam predložio da Opštebeloruski narodni sabor postane ustavni organ sa ovlašćenjima. Ukoliko se taj zajednički dogovor koji sklopimo prekrši, svu vlast će imati Opštebeloruski narodni sabor“, rekao je beloruski lider.

  Kako je rekao, „on je uredio zemlju kako je mogao“ i neće je tek tako „izložiti ruglu“, bez obzira na to da li je on na vlasti ili ne. Lukašenko je dodao da danas ima „neočekivano mnogo pristalica“ i to nisu samo bezbednosne snage.

  Prema njegovim rečima, Opštebeloruski narodni sabor treba da bude stabilizator u prelaznom periodu i da ima ustavna ovlašćenja.

  „Moramo imati jasnu zaštitu, kako ne bi izgubili zemlju. Opštebeloruski narodni sabor treba da bude stabilizator, zaštita za celu zemlju u određenom periodu“, pojasnio je beloruski predsednik.

  Prema njegovim rečima, on ne veruje rečima opozicije da žele da održe nove predsedničke izbore nakon smene vlasti u zemlji.

  Ne bi bilo nikakvih novih izbora (kada bi opozicija došla na vlast). Jasno je ko bi time rukovodio“, konstatovao je Lukašenko.

  On je saopštio da će nacrt novog Ustava izneti na referendum početkom 2022. godine.

  „Pripremićemo Ustav, već treću verziju. Nacrt ustava će biti spreman ove godine, i o njemu će se javno raspravljati tokom godine. A početkom sledeće godine iznećemo ga na razmatranje, opštenarodno glasanje, na referendum“, rekao je beloruski lider.

  On je odbacio optužbe o tome da ne želi da menja Ustav i podsetio je da mu dva prethodna nacrta novog glavnog zakona zemlje prosto nisu odgovarala.

  Lukašenko je dodao da će predsednička ovlašćenja biti radikalno preraspodeljena.

  Danas je u Belorusiji počeo sa radom VI Opštebeloruski narodni sabor. U njemu učestvuje oko 2.700 ljudi, među kojima i 300 stranih gostiju.

  Učesnici će sumirati rezultate programa socijalno-ekonomskog razvoja zemlje za period od 2016. do 2020. godine, a takođe će odrediti planove za narednih pet godina.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  protesti, Ustav, Belorusija, Aleksandar Lukašenko
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga