03:11 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 1116
  Pratite nas

  Evropski sud za ljudska prava u Strazburu zahteva od Rusije da hitno oslobodi ruskog blogera Alekseja Navaljnog, saopštila je njegov advokat Olga Mihajlova.

  Kako je objasnila, Evropski sud za ljudska prava je doneo odluku na osnovu zahteva koji je podnet 20. januara.

  Sud u Strazburu se, dodaje Mihajlova, poziva na član 39 Pravilnika o primeni sigurnosnih mera. One su obavezne i koriste se ukoliko sud smatra da podnosiocu zahteva preti opasnost.

  „U skladu sa aktuelnim pravilima, u skladu sa svim međunarodnim sporazumima Rusija je dužna da odmah oslobodi Navaljnog“, dodala je advokat.

  Sud je potvrdio da poziva na oslobađanje Navaljnog.

  „Šesnaestog februara 2021. godine sud je odlučio da, prema članu 39 Pravilnika suda, pozove vladu Rusije da oslobodi podnosioca zahteva. Mera stupa na snagu odmah“, navodi se u saopštenju Evropskog suda za ljudska prava.

  Sa druge strane, potpredsednik ruske Dume Petar Tolstoj rekao je da Rusija, u skladu sa odredbama svog Ustava, neće udovoljiti zahtevu Evropskog suda za ljudska prava da odmah oslobodi Navaljnog.

  „Ako takva odluka usledi, naravno, Rusija je neće izvršiti“, rekao je on tokom uključenja uživo na kanalu „Duma TV“ na Instagramu.

  On je dodao da ruski pravni sistem ne predviđa da na njega u takvom obliku pomoću izjava utiču lica iz Evropskog suda za ljudska prava, istakavši da je moguće da se radi o pripremi za uvođenje novih sankcija protiv Rusije.

  Podsetimo, Simonovski sud u Moskvi doneo je odluku da se Navaljnom ukine uslovna kazna u slučaju „Iv Roše“ i zameni kaznom od 3,5 godine zatvora. Ubrzo nakon toga, vodeće zapadne zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države, Nemačku, Francusku i Veliku Britaniju, apelovale su na ruske vlasti da oslobode opozicionara.

  Pročitajte još:

   

   

   

  Tagovi:
  navaljni, Rusija, Evropski sud za ljudska prava
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga