06:10 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 738
  Pratite nas

  Ukrajinska pravoslavna crkva nada se daljem jačanju bratskih odnosa sa Srpskom pravoslavnom crkvom nakon izbora novog patrijarha, izjavio je poglavar UPC Moskovske patrijaršije Onufrij.

  Onfurij je čestitao mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju na izboru za novog srpskog patrijarha, uz konstataciju da je Porfirije došao na čelo SPC u složeno vreme kada je „svepravoslavno jedinstvo u dubokoj krizi, a hrišćanske vrednosti u celom svetu nivelisane i zamenjuju se idejama lažnog humanizma“.

  „Ipak, znam vas kao dostojnog arhipastira, nekog ko dela besprekorno, ko verno prenosi reč istine, ali i kao pobornika očuvanja kanonskog poretka u pravoslavnoj crkvi i radujemo se sa čitavom Srpskom pravoslavnom crkvom vašem izboru i molimo se da imate snage za uzvišeni i odgovorni posao poglavara“, poručio je Onufrij.

  Prethodno je zamenik predsednika Odeljenja za spoljne odnose Moskovske patrijaršije Nikolaj Balašov rekao da  Ruska pravoslavna crkva pozdravlja izbor mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija za srpskog patrijarha, polazeći pre svega od njegovog kontinuiranog stava po pitanju ukrajinskog raskola.

  Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije juče je izabran za srpskog patrijarha, a danas je i ustoličen.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  patrijarh, SPC, UPC MP, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga