07:48 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 216
  Pratite nas

  Nemački grad Zasnic, kome prete američke sankcije zbog „Severnog toka 2“, nema „plan B“ u slučaju neuspeha pregovora sa Vašingtonom, izjavio je gradonačelnik Frank Kraht.

  „Uveren sam, kao gradonačelnik Zasnica, da našem gradu i luci nije potreban plan B. Ništa loše nismo uradili, radovi koje smo sprovodili su potkrepljeni zakonom i mi kao grad Zasnic nismo prekršili nikakve propise. Zato, sa moje tačke gledišta, plan B nije potreban“, rekao je Kraht.

  Ranije su američki senatori uputili pismo administraciji luke, zapretivši preduzeću koje pripada gradu Zasnic i federalnoj državi Meklenburg-Zapadna Pomeranija finansijskim posledicama u slučaju nastavka izgradnje projekta „Severni tok 2“.

  Jedan broj svetskih medija objavio je u februaru o početku pregovora između Sjedinjenih Američkih Država i Nemačke o realizaciji gasovoda „Severni tok 2“.

  Nemačka još uvek nije zvanično potvrdila ovu informaciju, ukazujući na to da se pregovori sa Vašingtonom već dugo vode iza zatvorenih vrata. Prema obaveštenom izvoru Sputnjika, trenutno su u toku pregovori o „Severnom toku 2“ između relevantnih ministarstava Nemačke i SAD-a.

  „Pretpostavljam, da se sa dolaskom američkog predsednika Džoa Bajdena pojavilo više humanosti u američko-evropskim odnosima. Očekujem od nove administracije predsednika Bajdena da će uvođenje sankcija biti vrlo pažljivo razmotreno. Sankcije su kazna i to nema nikakve veze sa vrednostima. Važno je da se nastavi dijalog u svim pravcima. Od pregovora očekujem da će se Nemačka držati toga da dijalog sa Rusijom i dijalog između SAD-a i Rusije moraju da se nastave kako bi se vrednosti koje smo već postigli i koje su, nažalost, mnogo pretrpele pod predsednikom Trampom, ponovo aktivirale“, izjavio je gradonačelnik Zasnica.

  Odgovarajući na pitanje o mogućim kompromisima, koji bi mogli da se postignu u pregovorima sa SAD-om, Kraht je rekao, da je „ i u interesu Evrope i Nemačke važno da se postigne odluka o snabdevanju energentima potrebnim za period dok ne budemo mogli u potpunosti da dobijemo energiju iz alternativnih izvora“.

  „Američki interesi moraju ostati američki interesi. SAD ne bi trebalo da šire svoje interese pod parolom 'pre svega Amerika', kao što je to bio slučaj za vreme predsednika Trampa. Obe strane moraju imati mogućnost da realizuju interese u svojim državama, bez kompromisa koji bi dozvolili mešanje“, dodao je on.

  U međuvremenu, Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke saopštilo je da pažljivo prati sve „novosti iz SAD-a“ na temu mogućih sankcija „Severnom toku 2“, a da stav o projektu ostaje nepromenjen.

  „Što se tiče 'Severnog toka 2' naša pozicija se ne menja. I, naravno, pažljivo pratimo da li ima novosti u SAD-u, pre svega moramo da pogledamo sadržaj izveštaja za Kongres“, izjavila je na brifingu u Berlinu portparolka nemačkog Ministarstva Marija Adebar na pitanje da li je u Vašingtonu doneta odluka o uvođenju novih sankcija i da li će one uticati na nemačke kompanije.

  Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije. 

  Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bore Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU. SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine, usled čega je švajcarska kompanija „Olsiz“ bila primorana da zaustavi radove na polaganju cevi.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Nemačka, Amerika, sankcije, Severni tok 2
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga