06:14 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 035
  Pratite nas

  Ukrajina je podnela međudržavnu tužbu protiv Rusije Evropskom sudu za ljudska prava u kojoj se govori o „ciljanim ubistvima protivnika Rusije“, navodi se u saopštenju za štampu suda. Pritom, u dokumentu se ne objašnjava o čemu se radi i ne navode se nikakvi dokazi.

  Ukrajina je podnela tužbu 19. februara.

  Kako se navodi u dokumentu, tužba se odnosi na „tvrdnje ukrajinske vlade o tome da Rusija nastavlja sa administrativnom praksom vođenja operacija usmerenih na ciljana ubistva, odobrena od strane države, protiv osumnjičenih protivnika Rusije u Rusiji i na teritoriji drugih država, uključujući zemlje Saveta Evrope“.

  „Ukrajinska vlada takođe tvrdi da Rusija primenjuje administrativnu praksu koja se ogleda u tome da se ta ubistva ne istražuju, kao i u namernoj organizaciji operacija usmerenih na prikrivanje kako bi se osujetili pokušaji da se pronađu krivci“, navodi se u saopštenju suda, precizirajući da Ukrajina ukazuje na član dva (pravo na život) Konvencije za ljudska prava.

  Da je Ukrajina podnela tužbu potvrdio je i zamenik ministra pravde Ukrajine, poverenik za pitanja Evropskog suda za ljudska prava Ivan Liščina na Fejsbuku. Nije želeo konkretno da odgovori o kakvim se tačno slučajevima radi, rekavši da se „ukrajinska strana trudila da obuhvati sve slučajeve u kojima postoje čvrsti dokazi o umešanosti Rusije“.

  Pročitajte još:

   

   

   

   

  Tagovi:
  Rusija, Evropski sud za ljudska prava
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga