00:47 17 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 5113
  Pratite nas

  Ogranak kompanije grupe „Minhener Rik“ prekinuo je ugovor sa „Severnim tokom 2“, izjavio je portparol ove minhenske kompanije za reosiguranje Frank Cigler za Sputnjik.

  „Radi se o našoj podružnici ‘Mjunik re sindikejt’ u Londonu, ona je imala ugovor i on je raskinut, to mogu da potvrdim“, rekao je sagovornik.

  Cigler nije izneo nikakve druge detalje.

  Grupa kompanija Minhener Rik“ bavi se reosiguranjem nemačkih i međunarodnih osiguravača. Kompanija „Nord strim 2 AG“ je operater projekta „Severni tok 2“, a „Gasprom“ je jedini akcionar preduzeća.

  Gasovod „Severni tok 2“

  Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

  Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bore Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU. SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine, usled čega je švajcarska kompanija „Olsiz“ bila primorana da zaustavi radove na polaganju cevi.

  U ponedelja je Vašington stavio na još jedan sankcioni spisak brod za polaganje cevi „Fortuna“, koji radi na izgradnji gasovoda „Severni tok 2“, i njegovog vlasnika – kompaniju „KVT-RUS“.

  U decembru 2020. godine „Fortuna“ je položila 2,6 kilometara cevi u nemačkim vodama. Ostalo je da se postavi još 120 kilometara u vodama Danske i oko 28 kilometara u vodama Nemačke.

  Ruske vlasti su više puta isticale da je „Severni tok 2“ čisto komercijalni projekat. Moskva je saopštila da će završiti izgradnju gasovoda uprkos spoljnim pritiscima.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Severni tok 2
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga