04:27 20 April 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 4173
  Pratite nas

  Američki transportni brod „Endjurans“ pristao je u grčkoj luci Aleksandrupolis koja je posle potpisivanja novog odbrambenog sporazuma između Grčke i SAD postao američka vojna baza. Ta činjenica naišla je na neodobravanje onih koji strahuju da to može da podstakne napetost u regionu i Grčku pretvori u metu u slučaju odmazde protiv Amerikanaca.

  To je već drugi put za poslednjih nekoliko meseci da taj brod, dug 264,5 metara i širok 32,2 metra, dovozi u ovaj grad na severu Grčke američka borbena vozila i helikoptere koji će potom biti prebačeni dalje – u Rumuniju, Bugarsku, Mađarsku za potrebe vojnih vežbi NATO.

  Brod je sada dopremio vojnu tehniku i nekoliko od 30 helikoptera koji treba da polete iz Aleksandrupolisa u različite regione Rumunije.

  Inače, maneveri NATO „Difender Jurop 2021“ biće održani na prostoru od Balkanskog poluostrva do Baltičkog mora.

  Let helikoptera „Blek hok“ u periodu od 24. februara do 3. marta označiće prvu etapu vežbi koje će se završiti u avgustu. Kako se navodi u saopštenju američkih snaga u Evropi i Africi, tih dana stanovnici Aleksandrupolisa moći će da gledaju let velike eskadrile helikoptera tokom čitavog dana.

  Neke lokalne organizacije, kao što je Komitet za zaštitu mira, Komitet Komunističke partije Grčke u istočnoj Makedoniji i Trakiji, protive se planovima Amerike i planirali su i protestne skupove i druge inicijative tim povodom.

  „Tim vojnim vežbama se stvara ratna atmosfera. Ovog momenta oružje Amerikanaca je usmereno u pravcu Rusije a poruka se šalje Kini zbog toga što jača prisustvo u regionu“, kaže sekretar KP Grčke Dionisis Kladis.

  On dodaje da je njihov cilj da se izrazi reakcija društva na pokušaj da se ovaj region pretvori u metu sukoba interesa.

  Kako je dodao, kroz taj region će proći velika količina vojne tehnike, uključujući helikoptere i oklopne transportere, a konačni cilj je učešće u vojnim vežbama na granici s Rusijom.

  Kako je primetio Kladis, na desetine vojnika SAD i NATO će proći pored njihovih domova, kao i putevima u regionu reke Marice. On dodaje da NATO i SAD ni na koji način ne osiguravaju bezbednost Grčke.

  „Mi i naša deca postaćemo mete u slučaju odmazde protiv Amerikanaca. Zbog toga ne želimo njihovo prisustvo ovde“, dodaje Kladis.

  Američki brod je i prošle godine prebacivao vojnike i vojnu tehniku za vežbe NATO „Atlentik rispons 2020“.

  Sve to je povezano sa dogovorima o američkim bazama koje su odobrili prvo SIRIZA, a potom i Nova demokratija, a po kojima luke u Aleksandrupolisu i Kavali služe kao vojne baze.

  Kladis takođe upozorava i na „sukob komercijalnih interesa“ u regionu i dodaje da se radi o eksploataciji određenih sektora plovidbenih kapaciteta za američke investicije u prirodni tečni gas od čega narod neće imati nikakve koristi.

  Energetski problemi u regionu su veliki jer mi smo i dalje najsiromašniji grčki region, zaključio je Kladis.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  luka, vežbe, NATO, Grčka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga