21:48 12 April 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 16
  Pratite nas

  London je spreman da razmotri sve predloge o kontroli strateškog ofanzivnog naoružanja (START), ali smatra da ispunjava sve svoje obaveze u ovoj oblasti, izjavila je stalna predstavnica Velike Britanije pri UN Barbara Vudvord u intervjuu za RIA Novosti.

  Upitana da li smatra da je moguće da se Velika Britanija i Francuska pridruže novim sporazumima između SAD i Rusije o kontroli naoružanja, Vudvardova je rekla da će London „svakako pogledati sve nove predloge koji budu dolazili iz Sjedinjenih Američkih Država, Rusije i Kine ili iz bilo koje kombinacije (zemalja)“.

  Istovremeno je naglasila da je Velika Britanija „već preduzela veoma značajne korake ka ispunjavanju svojih obaveza u nuklearnom razoružanju u skladu sa članom 6. Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja“.

  Prema njenim rečima, London održava pouzdan minimum nuklearnog obuzdavanja, a Velika Britanija ima „jedinstveni sistem isporuke“ i zemlja je „otvorena i transparentna u kontekstu svoje doktrine“.

  „Dakle, u ovom trenutku smatramo da u potpunosti ispunjavamo svoje obaveze, svesni smo novih problematičnih i rizičnih oblasti i ostajemo otvoreni za dalje diskusije“, dodala je ona.

  Vudvordova je navela da je Velika Britanija „veoma snažno posvećena održavanju efikasne međunarodne kontrole naoružanja, razoružanja i neširenja oružja“. Osim toga, prema njenim rečima, London iskreno pozdravlja produženje Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju (START 3) na pet godina.

  Međutim, prema njenim rečima, START 3 je samo deo šire slike.

  „Od trenutka zaključenja Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju, videli smo razvoj i razmeštanje sistema nuklearnog naoružanja koji nisu obuhvaćeni sporazumom START 3 niti bilo kojim drugim sporazumom o strateškoj kontroli naoružanja. To je jedan problem“, istakla je ona.

  Drugi problem je, prema njenom mišljenju, povezan sa nedostatkom transparentnosti u pogledu doktrina i širenja nuklearnih programa, što povećava rizik od pogrešnih proračuna.

  Ambasadorka je dodala i da bi pristupanje Kine američko-ruskom sporazumu o strateškom ofanzivnom naoružanju bio važan dodatak izgradnji strateške stabilnosti, ali odluka je na Pekingu.

  „Ako je Kina zainteresovana, sposobna i voljna da ispuni kriterijume, to će biti važan dodatak za izgradnju nuklearne stabilnosti i efikasne kontrole naoružanja, ali to pre svega zavisi od gledišta Kine“, navela je ona.

  Rusija i Sjedinjene Američke Države u februaru su produžile Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja bez izmena i dopuna za pet godina – do 5. februara 2026.

  Bivša američka administracija aktivno se zalagala za pridruživanje Kine pregovorima Rusije i Sjedinjenih Američkih Država o strateškom ofanzivnom naoružanju. Rusija je, sa svoje strane, navodila da bi u tom slučaju bilo logično da se u sporazume uključe i Velika Britanija i Francuska, koje su takođe nuklearne sile.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Sporazum, nuklearno naoružanje, UN, Velika Britanija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga