11:27 23 April 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  4020
  Pratite nas

  Nemačka kancelarka Angela Merkel čestitala je bivšem predsedniku SSSR-a Mihailu Gorbačovu 90. rođendan, ističući njegov doprinos završetku Hladnog rata i ponovnom ujedinjenju Nemačke.

  „Poštovani gospodine predsedniče, od srca Vam čestitam 90. rođendan. Iskoristiću vaš svečani dan da vam još jednom zahvalim na ličnom učešću u mirnom prevazilaženju Hladnog rata, kao i u postizanju nemačkog jedinstva“, navodi se u telegramu čestitke koji je uputila Merkelova.

  Ona je primetila da doprinos Gorbačova mirnom ponovnom ujedinjenju Nemačke nije zaboravljen u zemlji, kao ni rad na izgradnji prijateljskih odnosa Rusije i Nemačke.

  ​„Stoga se na ovaj dan možete s ponosom osvrnuti na svoj životni rad. U Vašoj novoj godini želim vam sve najbolje, pre svega zdravlja i ličnog blagostanja“, napisala je Merkelova.

  Britanski ministar: Gorbačov je veliki državnik

  Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dominik Rab takođe je čestitao Gorbačovu 90. rođendan, nazivajući ga „velikim državnikom“.

  „Tople želje Mihailu Gorbačovu za njegov 90. rođendan: velikom državniku, nobelovcu i patrioti koji je otvorio zemlju i dao ogroman doprinos odnosima istoka i zapada i miru u celom svetu“, napisao je Rab na Tviteru.

  ​Gorbačov je bio na čelu Sovjetskog Saveza od 1985. do 1991. godine kao generalni sekretar CK KPSS, a zatim kao predsednik SSSR-a. Nakon potpisivanja Beloveških sporazuma u ​​decembru 1991. godine, objavio je o povlačenju sa funkcije predsednika. Nakon ostavke, Gorbačov je osnovao Međunarodni fond za socijalno-ekonomska i politička istraživanja (Fond Gorbačov), Međunarodni zeleni krst, osnovao Forum za novu politiku i bio jedan od pokretača stvaranja Foruma dobitnika Nobelove nagrade za mir.

  U Rusiji je nedavno postavljena i pozorišna predstava „Gorbačov“, o ljubavi poslednjeg predsednika SSSR-a i njegove supruge Raise. O tome je govorila i glavna urednica srpske redakcije Sputnjika Ljubinka Milinčić u svojoj autorskoj emisiji „Moj pogled na Rusiju“:

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Dominik Rab, Angela Merkel, Mihail Gorbačov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga