18:50 14 April 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  2027
  Pratite nas

  Pres-služba bivše predsedničke kandidatkinje Svetlane Tihanovske saopštila da liderka beloruske opozicija nije učestvovala u izradi planova za organizaciju nereda i zauzimanja zgrada.

  Istražni komitet Belorusije je nešto ranije inicirao ekstradiciju Lukašenkove protivnice koja se i dalje nalazi u Litvaniji.

  Prema navodima tog resora, lica iz bližeg okruženja Tihanovske pripremala su se za zauzimanje administrativnih zgrada na teritoriji Gomelja.

  Sporan snimak: Tihanovska učestvovala u organizovanju nereda?

  Istražni komitet je takođe objavio video-snimak sastanka opozicije na kojem je 5. avgusta prošle godine „prisustvovala i sama Tihanovska“, kada je, kako tvrdi resor, razgovarano o planu organizovanja masovnih nereda.

  „Prema zaključku fonoskopske ekspertize, glasovi na video-snimku pripadaju optuženima, bivšoj kandidatkinji i njenim poverenicima“, tvrdi Istražni komitet.

  Na videu je ukupno sedam ili osam ljudi prisutno u različitim vremenskim intervalima i oni diskutuju o protestima u Gomelju. Jedna od demonstrantkinja po glasu i izgledu veoma liči na Tihanovsku. Istovremeno, jedna od učesnica dijaloga se obraća toj demonstrantkinji i govori joj da će „ipak postati predsednica“.

  Tim Tihanovske demantovao je navode da je ona učestvovala u organizaciji nereda.

  „Tokom predizbornog programa i meseci protesta nakon izbora, tim Svetlane Tihanovske je razgovarao sa velikim brojem Belorusa i nastavlja to da čini. Deo njih je oduvek bila, a i dalje je orijentisana na radikalne mere – ali Tihanovska nikada nije učestvovala u pravljenju takvih planova“, naglašava se u saopštenju pres-službe bivše predsedničke kandidatkinje.

  Istovremeno, istaknuto je da se „na objavljenom video-snimku vidi da je ona napustila prostoriju kako ne bi nastavila diskusiju“. Pres-služba je dodala da priroda protesta u Belorusiji potvrđuje da su „Tihanovska i njen tim podržavali samo mirne metode“.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  neredi, organizacija, demantovanje, Svetlana Tihanovska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga