22:52 20 April 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1141
  Pratite nas

  Predsedavajuća Evropske agencije za lekove (EMA) i predstavnica Austrijske agencije za zdravstvena pitanja Krista Virtumer-Hohe uporedila je izglede za hitno odobrenje vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u Austriji po uzoru na Mađarsku ─ sa ruskim ruletom.

  Na pitanje da li bi Austrija mogla da sledi primer Mađarske po pitanju hitnog odobrenja vakcine „Sputnjik Ve“, Virtumer-Hohe je odgovorila sledeće:

  „Mađarska je izdala nacionalnu dozvolu za hitnu upotrebu. U našem slučaju to nije tako jednostavno. To bi bilo moguće ukoliko bi vlada izdala naredbu. Ali to može da se uporedi sa ruskim ruletom“, rekla je ona za austrijsku televiziju „ORF“.

  Predsedavajuća EMA je objasnila da za sada nema dovoljno podataka o vakcinisanima. Istovremeno, dodala je da bi ruska vakcina mogla da se pojavi na tržištu Evropske unije nakon svih neophodnih provera.

  Ranije je saopšteno da je EMA započela proceduru za ekspertizu vakcine „Sputnjik Ve“ radi njene naknadne registracije.

  Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je prethodno da će upotreba ruske vakcine biti moguća u Austriji ukoliko vakcina dobije odobrenje Evropske agencije za lekove. Prema njegovim rečima, u toku su pregovori sa proizvođačima vakcina iz Rusije i Kine, istakavši da se ne radi o geopolitičkim pitanjima.

  Inače, Mađarska je u novembru 2020. postala prva zemlja Evropske unije kojoj su isporučeni uzorci vakcine „Sputnjik Ve“ za sprovođenje ispitivanja. Nacionalni centar za javno zdravlje Mađarske odlučio je početkom februara 2021. godine da se „Sputnjik Ve“ može koristiti u ovoj zemlji.

  Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  ruski rulet, Evropska agencija za lekove, Sputnjik V, vakcina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga