12:48 15 April 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 731
  Pratite nas

  Evropa na je polju vakcina protiv virusa korona doživela poraz. U bici za isporuke vakcina na svetsko tržište svaka država odgovara sama za sebe a Evropljani će platiti geopolitičku cenu zbog svoje neorganizovanosti, ocenjuje novinar francuskog lista „Poan“.

  Zbog sporog reagovanja Evropa se suočava sa rastom stope smrtnosti od virusa korona, odlaganjem povratka u normalni život i sve većim jazom u odnosu na SAD i Kinu čije su privrede ponovo počele da beleže rast, konstatuje se u članku.

  „Nijedna država-članica Evropske unije ne figurira među najuspešnijim proizvođačima vakcina, u toj grupi su SAD, Kina, Indija, Velika Britanija i Rusija“, ističe autor i dodaje da je tih pet država na vreme predvidelo razvoj situacije i proziuvelo preparate ali i obezbedilo proizvodne kapacitete što će im, uveren je, doneti geopolitičke dividende.

  U članku se navodi podatak da je Peking prodao 80 miliona doza vakcine u 40 zemalja, a Indija 25 miliona, a tu je i ruski „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) koji se isporučuje Brazilu, Argentini, Egiptu, Mađarskoj, Slovačkoj i brojnim drugim državama sveta.

  Za to vreme zapadne zemlje pokazuju svoj egoizam – dok su SAD za sebe rezervisale najveći deo domaće proizvodnje vakcine, EU je uvela izvoznu kontrolu.

  „Egoizam ima i političku cenu. Parola ‘Amerika se vratila’ koju je na međunarodnu scenu plasirao Džo Bajden zvuči besmisleno zbog tvrdičluka bogatih država“, ocenio je novinar i primetio da je u okviru programa „Kovaks“ zemljama u razvoju isporučeno oko deset miliona doza vakcina, mada bi globalna saradnja omogućila da se svetska privreda brže vrati u normalne tokove.

  „Evropska unija nema šta da predloži“, ističe se u članku uz konstataciju da Evropa nije dobro procenila neophodnost proširenja proizvodnih kapaciteta i to zbog preterane opreznosti, nedoslednosti i birokratskog aparata.

  Na žalost, evropski poraz potvrdio je ispravan stav onih koji smatraju da Evropa, pretendujući na ulogu glavnog geopolitičkog lidera, nastavlja da veruje u neostvarive sne, zaključuje autor na kraju.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  poraz, vakcine, Evropa
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga