11:36 18 April 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Situacija u Donbasu (174)
  41223
  Pratite nas

  U selu Mihajlovka počele su borbe između vojnika Oružanih snaga Ukrajine i pripadnika Narodne milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike, saopštio je na svom kanalu na Telegram bivši portparol milicije Andrej Maročko.

  Maročko je objavio video na kojem se čuje intenzivna pucnjava iz različitog oružja. Prema njegovim rečima, Oružane snage Ukrajine koriste lako oružje i bacače granata, a u zoni granatiranja nalazi se škola.

  „Lokalno stanovništvo piše da mnogo metaka rikošetira o zidove kuća“, dodao je.

  Uništeni položaji ukrajinskih snaga

  Narodna milicija samoproglašene Luganske Narodne Republike uništila je vatrene položaje ukrajinskih snaga u Donbasu, sa kojih je, prema navodima LNR, pucano na teritoriju republike, saopštio je portpraol Ministarstva odbrane LNR Ivan Filiponjenko.

  On je dodao da je ranjen jedan pripadnik Narodne milicije.

  Narodna milicija bila je prinuđena da „suzbije neprijateljska uporišta na području naselja Katerinovka (pod kontrolom Kijeva) iz oružja koje nije zabranjeno Minskim sporazumima“, precizirao je Filiponjenko.

  On je naglasio da sve optužbe ukrajinskih Oružanih snaga na račun Narodne milicije o kršenju režima prekida vatre predstavljaju informacione provokacije, kao i pokušaj Oružanih snaga Ukrajine da opravdaju svoja dejstva na kontakt liniji u Donbasu u očima međunarodne zajednice.

  Zaoštravanje situacije u Donbasu

  Sukob u Donbasu traje već sedam godina, u borbama je stradalo 13 hiljada ljudi. O rešavanju situacije razgovara se na sastancima kontakt grupe u Minsku. Strane su usvojile nekoliko dokumenata usmerenih na rešavanje sukoba, ali se razmena vatre nastavlja.

  Od februara ove godine situacija je počela da se pogoršava: izvršen je pokušaj ubistva komandanta bataljona Narodne milicije Donjecke Narodne Republike, ukrajinske snage granatirale su naselje Gorlovku i predgrađe Donjecka, a borbe su se pojačale.

  Samoproglašene republike smatraju da se Kijev priprema za veliku ofanzivu, dovlačeći nove snage na kontakt liniju. Ukrajinska prestonica delimično potvrđuje ove informacije: vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine Ruslan Homčak izjavio je 22. februara da vojska vežba scenario juriša u gradskim sredinama.

  Poslednjih dana na društvenim mrežama objavljuju se video-snimci iz različitih ukrajinskih regiona koji prikazuju vozove sa vojnom tehnikom.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Situacija u Donbasu (174)
  Tagovi:
  Ukrajina, borbe, Donbas
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga