23:14 11 April 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Situacija u Donbasu (165)
  11061
  Pratite nas

  Uprava Narodne milicije samoproglašene Donjecke Narodne Republike saopštila je da je suzbila vatrene tačke ukrajinskih Oružanih snaga.

  U miliciji su naveli da su ukrajinske snage od početka dana izvršile pet vatrenih provokacija, ispalivši deset mina kalibra 120 milimetara.

  „Da bi zaštitili civilno stanovništvo, naši branioci su bili primorani da uzvrate vatru kako bi suzbili vatrena sredstva neprijatelja. Usled toga uništena je minobacačka posada 36. brigade mornaričke pešadije. Neprijateljski gubici se preciziraju“, precizirao je portparol milicije.

  On je dodao i da je jedna osoba poginula, a jedna ranjena na teritoriji samoproglašene Donjecke Narodne Republike u granatiranju ukrajinskih snaga.

  Tragovi metaka na prozorima kuće u Donjeckoj oblasti
  © Sputnik / Sergeй Averin

  Takođe je istakao da su ukrajinske snage povećale su intenzitet granatiranja u Donbasu od početka nedelje.

  Prema njegovim rečima, za osiguravanje bezbednosti stanovnika republike, Narodna milicija je morala tri puta da otvori vatru da bi suzbila ove napade.

  Ranije je Zajednički centar za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre saopštio da su Oružane snage Ukrajine pet puta prekršile režim prekida vatre.

  Situacija u Donbasu

  Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

  Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

  U Donbasu su 27. jula 2020. stupile na snagu dodatne mere za obezbeđivanje primirja. Dogovor uključuje zabranu bilo koje vrste vatre, raspoređivanje teškog naoružanja, ofanzivne i diverzione akcije, a predviđa i disciplinsku odgovornost za narušavanje sporazuma. Sukobljene snage takođe ne bi trebalo da upotrebljavaju bespilotne letelice na liniji dodira, a zabranjeno je i inženjersko opremanje položaja. Očekivalo se da će primena mera obezbediti potpuni prekid vatre u Donbasu.

  Od februara ove godine situacija je počela da se pogoršava: izvršen je pokušaj ubistva komandanta bataljona Narodne milicije Donjecke Narodne Republike, ukrajinske snage granatirale su naselje Gorlovku i predgrađe Donjecka, a borbe su se pojačale.

  Samoproglašene republike smatraju da se Kijev priprema za veliku ofanzivu, dovlačeći nove snage na kontakt liniju. Ukrajinska prestonica delimično potvrđuje ove informacije: vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine Ruslan Homčak izjavio je 22. februara da vojska vežba scenario juriša u gradskim sredinama.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Situacija u Donbasu (165)
  Tagovi:
  Ukrajina, Donjeck, DNR
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga