05:35 16 April 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Situacija u Donbasu (173)
  0 1201
  Pratite nas

  Narodna milicija samoproglašene Luganske Narodne Republike neutralisala je bespilotnu letelicu Oružanih snaga Ukrajine koja je korigovala vatru na selo Molodežnoe u Donbasu, koje je pod kontrolom LNR, izjavio je portparol Narodne milicije Ivan Filiponjenko.

  „Za korekciju vatre neprijatelj je pokušao da upotrebi bespilotnu letelicu koja je, zahvaljujući koordinisanim akcijama jedinice za elektronsko ratovanje pomoću stanice za suzbijanje ‘Triton M1’, koju su razvili naši stručnjaci, blagovremeno otkrivena i nakon suzbijanja kanala za kontrolu i navigaciju, srušila se na položaje oružanih formacija Ukrajine“, rekao je Filiponjenko.

  On je precizirao da su zbog nemogućnosti vazdušnog izviđanja i korekcije vatre na civilnu infrastrukturu sela, ukrajinske snage bile prinuđene da prekinu vatru.

  „Značajno je napomenuti da je, prema informacijama koje je naša obaveštajna služba dobila 11. marta, na položajima 1. bataljona 92. brigade u rejonu naselja Katerinovka (pod kontrolom Kijeva), isporučena municija za minobacače kalibra 82 mm, što ukazuje na pripremu za ovu provokaciju“, dodao je Filiponjenko.

  Letovi ratnog vazduhoplovstva i dronova duž cele kontakt linije u Donbasu zabranjeni su Minskim sporazumima.  

  Sukob u Donbasu traje već sedam godina, u borbama je stradalo 13 hiljada ljudi. O rešavanju situacije razgovara se na sastancima kontakt grupe u Minsku. Strane su usvojile nekoliko dokumenata usmerenih na rešavanje sukoba, ali se razmena vatre nastavlja.

  Od februara ove godine situacija je počela da se pogoršava: izvršen je pokušaj ubistva komandanta bataljona Narodne milicije Donjecke Narodne Republike, ukrajinske snage granatirale su naselje Gorlovku i predgrađe Donjecka, a borbe su se pojačale.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Situacija u Donbasu (173)
  Tagovi:
  LNR, Donbas
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga