01:59 17 April 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  42093
  Pratite nas

  Nemački mediji kritikuju izjavu američkog predsednika upućenu ruskom lideru Vladimiru Putinu, konstatujući da je Džo Bajden izabrao rizičnu taktiku zaoštravanjem odnosa sa Rusijom odmah nakon dolaska na vlast.

  „Izjava je ipak bila glupost. Bez obzira na to šta mislite o ruskoj vladi, ona ima pravo da sarkastično odgovori na takve izjave američkog predsednika. U ovom slučaju, Rusija je i dalje uzdržana“, navodi se u članku lista „Frankfurter Algemajne cajtung“.

  Takođe se konstatuje da verbalne uvrede na račun predsednika Rusije samo štete bilateralnim odnosima.

  Prema mišljenju autora članka, tako se „dodatno komplikuje ionako težak dijalog između dve zemlje, čak i u sferama gde se očekuje neka vrsta međusobnog razumevanja“.

  Nemački list savetuje američkim i evropskim političarima da formulišu retoriku sa Rusijom tako da, braneći sopstvene vrednosti i interese, ne zaboravljaju na otvorenost, koja je neophodna u pregovorima.

  Sa druge strane, novinar lista „Špigl“ Roland Neles, ocenjuje da su kontakti sa Moskvom bili težak izazov za svakog američkog lidera, ali u Bajdenovom slučaju događaji se odvijaju veoma brzo – nisu prošla ni dva meseca od kad je došao na vlast, a odnosi sa Putinom već su dostigli „prvu najnižu tačku“.

  „Međutim, čak ni Bajden neće večno moći da vodi konfrontacionu politiku. Rusija je previše velika i uticajna da bi se s njom u potpunosti isključila konstruktivna saradnja“, ističe nemački novinar.

  Prema njegovom mišljenju, Bajden će verovatno pribeći bilateralnoj strategiji, nastavljajući sa oštrom retorikom uvođenjem pojedinačnih sankcija, ali pritom stremeći konstruktivnom dijalogu sa Moskvom u pitanjima koja su korisna za Vašington.

  Zaključuje se da Moskva možda i neće hteti da vodi dijalog nakon verbalnih napada Bajdena – iako je Rusija do sad bila otvorena za saradnju, situacija se sada može brzo promeniti.

  Podsetimo, američki predsednik je u sredu u intervjuu za „Ej-Bi-Si“ potvrdno odgovorio na pitanje da li Putina smatra „ubicom“.

  Ruski predsednik je, reagujući na skandaloznu Bajdenovu izjavu, američkom lideru poželeo dobro zdravlje. Ruski predsednik je potom pozvao američkog kolegu na javnu diskusiju. Američki predsednik Džo Bajden je odgovorio da će stupiti sa njim kontakt u nekom momentu u doglednoj budućnosti.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  nemački mediji, Putin, Džo Bajden
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga