22:30 12 April 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  123265
  Pratite nas

  Šef britanske diplomatije Dominik Rab pozvaće NATO saveznike da nateraju Rusiju „da oseti stvarne posledice“ svoje „neprijateljske aktivnosti“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije.

  „Ministar spoljnih poslova Dominik Rab pozvaće NATO saveznike da se suprotstave pretnji koja dolazi od Rusije i da učine tako da ona oseti stvarne posledice svoje neprijateljske aktivnosti. On će istupiti sa ovim pozivom na ministarskom sastanku NATO-a o Rusiji, koji će se održati 24. marta u okviru dvodnevnog samita u Briselu. To će biti prvi lični sastanak ministara NATO-a posle više od godinu dana“, precizirano je u saopštenju koje je dostavljeno Sputnjiku.

  Šef britanske diplomatije planira da detaljno govori saveznicima o „ruskoj pretnji“.

  „Ministar će govoriti o promenljivoj prirodi ruske agresije, koja koristi nove i destruktivne tehnologije, ugrožavajući demokratije i otvorena društva širom sveta. Između ostalog, radi se i o novim ultra savremenim raketnim sistemima koji se prave u Rusiji, koji su sposobni da izbegavaju konvencionalna sredstva protivvazduhoplovne odbrane, i sajber napadima koje država podržava, čija su meta važne baze podataka, a koji se koriste za mešanje u izbore ili za širenje dezinformacija o virusu korona“, precizira britanska strana.

  Velika Britanija kao „vodeća sila u sferama odbrane i diplomatije u potpunosti podržava NATO kao moćnu vojnu zaštitu od pretnji koje dolaze od Rusije, kao i snažan, ujedinjen politički bastion protiv destabilizirajućih postupaka Moskve“, istakao je Rab uoči sastanka.

  Ministar će takođe, dodaje se, podržati politiku „otvorenih vrata“ Alijanse, koja pruža mogućnost pridruživanja NATO-u, između ostalog, i „zemljama koje se suočavaju sa ruskom agresijom, kao što su Ukrajina i Gruzija“.

  Rab će takođe ukazati saveznicima da je neophodno da NATO sarađuje sa partnerima koji nisu deo Alijanse poput Švedske, Finske, Australije, Novog Zelanda i Japana.

  Podsetimo, britanski premijer Boris Džonston objavio je planove za radikalni preokret spoljne i odbrambene politike Velike Britanije. Rusija je u novoj odbrambenoj strategiji navedena kao ozbiljna pretnja Velikoj Britaniji i zemlja će se boriti protiv čitavog spektra pretnji koje potiču iz Rusije.

  Pročitajte još:

   

   

  Tagovi:
  zapad, NATO, Rusija, ruska pretnja, Dominik Rab, Velika Britanija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga