21:54 11 April 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1042
  Pratite nas

  Evropska komisija izmenila je uredbu o autorizaciji izvoza vakcina proizvedenih na teritoriji EU kojom su sada obuhvaćene praktično sve treće zemlje, uključujući i Srbiju.

  Srbija je zajedno sa zemljama EU susedstva i zemljama iz Kovaks sistema do sada bila izuzeta od traženja dozvola za uvoz vakcina proizvedenih na teritoriji EU.

  U Evropskoj komisiji insistiraju na činjenici da ova mera ”nije usmerena ni protiv koga”, niti da se sada ”targetiraju” zemlje u susedstvu, a pogotovo ne zemlje takozvanog Zapadnog Balkana.

  ”Ovde se ne radi o blokadi već o postizanju transparentnosti kada je reč o izvozu vakcina kompanija koje ih proizvode na teritoriji EU. Zapadni Balkan je bitan za Evropsku komisiju i zato radimo sa farmaceutskim kompanijama kako bi osigurali isporuke za region i nadamo se da će do toga uskoro i doći”, kažu u Komisiji.

  Evropska komisija je uvela principe reciprociteta i proporcionalnosti kao nove kriterijume koje treba razmotriti za odobravanje izvoza pod mehanizmom transparentnosti i odobrenja za izvoz vakcina.

  Naglašava se da će se prilikom odobrenja izvoza u obzir uzeti nivo vakcinacije, ali i epidemiološka situacija u određenoj zemlji. Cilj ove mere je, kako navode u Briselu, da se građanima EU obezbedi pravovremeni pristup vakcinama, preneo je Tanjug.

  Predsednica Evropske komisije Ursula fond der Lajen kaže da je EU je ponosna što je dom proizvođača vakcina koji ne samo da isporučuju građanima EU već i izvoze širom sveta.

  Istovremeno, ona upozorava na treći talas pandemije u zemljama članicama i činjenicu da svi proizvođači vakcina i dalje ne ispunjavaju svoje ugovorene obaveze prema EU.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga