11:37 18 April 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  91135
  Pratite nas

  Šef nemačke diplomatije Hajko Mas pozvao je zemlje NATO-a da se udruže protiv Rusije, prenosi nemački list „Cajt“.

  Prema mišljenju nemačkog ministra inostranih poslova, Severnoatlantski savez bi trebalo da pruži zajednički odgovor na „rusku agresiju“ i „dezinformacije“.

  „Nećemo dozvoliti da budemo podeljeni“, rekao je Mas na sastanku u sedištu Alijanse u Briselu.

  Istovremeno, „Cajt“ podseća da je ministar insistirao na tome da vojni blok ne prekine dijalog sa Moskvom. Mas je uveren da je u okviru Saveta Rusija – NATO moguća aktivna i poverljiva komunikacija u pitanjima politike bezbednosti.

  „Spremni smo na to i nadamo se da će ubrzo u ruska strana biti ponovo spremna na to“, preneo je nemački list Masove reči.

  Inicijativu za suprotstavljanje Rusiji pokrenuo je i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na otvaranju drugog dana sednice ministara spoljnih poslova zemalja Alijanse na kome učestvuju i predstavnici EU. Prema njegovim rečima, Evropska unija i NATO ne mogu pojedinačno izaći na kraj sa izazovima koji potiču od Rusije.

  Inače, Savet Rusija-NATO formiran je 2002. godine, a poslednji pregovori u okviru Saveta održani u julu 2019. godine. Od tada su pokušaji da se organizuje novi sastanak propadali. Moskva je optužena da navodno okleva da razgovara o ukrajinskom sukobu u tom formatu, što je za istočne države - članice Alijanse neprihvatljivo.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Hajko Mas, Rusija, udruživanje, NATO, Nemačka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga