04:21 11 April 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 0123
  Pratite nas

  Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski odobrio je strategiju vojne bezbednosti Ukrajine koja predviđa članstvo zemlje u NATO, kao i prekid privremene „ruske okupacije“ dela ukrajinske teritorije, sledi iz ukaza šefa države.

  U dokumentu je istaknuto da strategija takođe predviđa spremnost zemlje na obuzdavanje agresije, ali ne i postizanje vojnog pariteta sa Rusijom.

  Kako je objašnjeno, strategija je dokument odbrambenog planiranja čija je svrha osiguranje sprovođenja državne politike u sferi odbrane i utvrđivanje načina za sprovođenje prioriteta državne politike u vojnoj sferi.

  „Sveobuhvatna zaštita Ukrajine je u skladu sa suverenim, neotuđivim pravom svake države na samoodbranu od agresije, koje je sadržano u Povelji UN, i nema za cilj postizanje vojnog pariteta sa Ruskom Federacijom što bi dovelo do prekomerne militarizacije države. Predviđa održavanje ravnoteže i kombinovanje vojnih i nevojnih sredstava za osiguravanje vojne bezbednosti Ukrajine“, navedeno je u dokumentu.

  Pored toga, strategija definiše ciljeve, prioritete i zadatke sprovođenja državne politike u vojnoj i odbrambenoj sferi koje su usmerene na zaštitu nacionalnih interesa od vojnih pretnji, pružanje otpora i obuzdavanje protivnika od oružane agresije protiv Ukrajine.

  „Realizacija Strategije će doprineti integraciji Ukrajine u evroatlantski prostor i sticanje članstva u NATO. Dokument predviđa aktivno učešće u međunarodnim operacijama za održavanje mira i bezbednosti“, navedeno je u dokumentu.

  Podsetimo, Zelenski je povodom godišnjice referenduma o pripajanju Krima Rusiji izjavio da zvanični Kijev neće odustati od poluostrva i da je pripremio strategiju deokupacije i reintegracije poluostrva.

  Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  deokupacija, Krim, strategija, Vladimir Zelenski
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga