05:44 16 April 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  36162
  Pratite nas

  Muzička „dostignuća“ pop zvezde albanskog porekla Dua Lipe mogla bi uskoro da zamene kompozicije Mocarta i Betovena na studijama muzike Univerziteta Oksford. Jedna od najprestižnijih britanskih univerziteta planira da promeni nastavne planove na studijama muzike kako ne bi bile „rasističke“.

  Oksford planira da promeni nastavni program osnovnih studija muzike kako bi ih „udaljio“ od elemenata „kolonijalizma“ i „belačke supremacije“, objavio je britanski Telegraf, pozivajući se na interne dokumente univerziteta.

  Među „problematičnim“ delovima je čak i učenje notnog sistema i notnog zapisa, koji su opisani kao „kolonijalistički reprezentativni sistem“.

  Reformisti na Oksfordu navode da je učenje notnog sistema „čije su osnove u kolonijalnoj prošlosti“ „šamar u lice nekim studentima“, navodi britanski list.

  Razlog tome je što je savremeni notni sistem nastao u Evropi tokom 17. i 18. veka.

  ​Kao problematični se navode i sviranje klavira i klavijatura ili dirigovanje orkestrom. Oni će od sada postati opcioni, jer se repertoar na koji se oslanjaju „strukturalno bazira na evropskoj muzici“, što „studentima druge boje kože uzrokuje veliku uznemirenost“.

  Trenutni repertoar klasične muzike kritikovan je jer se fokusira na „belačku evropsku muziku iz perioda ropstva“, pa bi tako dela Mocarta i Betovena morala da dobiju manje pažnje u novom, „dekolonizovanom“ nastavnom planu, navodi RT.

  Umesto toga, predloženo je da se novi nastavni planovi fokusiraju na muzičku različitost. Takođe, predlaže se da bi studenti mogli da uče o značajnim pop-kulturnim događajima, kao što je obaranje rekorda u lajvstrimu Dua Lipe ili protest muzičara koji su tražili da Donald Tramp prestane da koristi njihove pesme.

  Ovo je jedan u nizu promena u kulturološkom miljeu nastalih nakon zamaha pokreta „Blek lajvs meter“ iz prošle godine. Oksford je već načinio neke korake kako bi se udaljio od „kolonijalne prošlosti“, kao što je uklanjanje statue Sesila Roudsa iz kampusa. Ovaj rudarski magnat, čija su glavna delatnost bili dijamanti, bio je premijer britanske kolonije u Južnoj Africi i „otac aparthejda“.

  Jedan od oksfordskih koledža izbacio je iz naziva ime Kristofera Kodringtona, kolonijalnog guvernera i robovlasnika iz 17. veka rođenog na Barbadosu. Njegova statua, međutim, ostala je u kampusu, jer je bio veliki donator, zahvaljujući kome je izgrađena biblioteka.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  studije, rasizam, kolonijalizam, muzika, Oksford
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga