03:16 16 April 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1389
  Pratite nas

  Sertifikati o kovidu koji se razvijaju u Evropskoj uniji izdavaće se vakcinisanima svim vakcinama koje se koriste u zemljama Unije, uključujući rusku i kinesku, bez obzira na njihovo odobrenje od strane EMA, izjavio je na brifingu u Briselu portparol Evropske komisije.

  On je dodao da će se obavezno priznavanje primenjivati samo na odobrene vakcine, a za ostale vakcine će države-članice same donositi odluku.

  „U nacrtu koji je predložila Evropska komisija navodi se da država-članica Evropske unije mora da izda sertifikat bez obzira o kojoj vakcini se radi. Svi bi trebalo da imaju mogućnost da dobiju takav sertifikat, bez obzira da li je vakcinu odobrio evropski regulator ili je odobrena samo na nacionalnom nivou. Ali mora se razlikovati izdavanje sertifikata i priznavanje konkrente vakcine od strane države“, objasnio je predstavnik Evropske komisije odgovarajući na pitanje da li će ruska vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) ili kineska vakcina, koje Evropska agencija za lekove (EMA) nije odobrila, biti uključene u sertifikate.

  On je naglasio da pri tome „države moraju obavezno da priznaju vakcine koje je odobrila EMA..., ali da države i dalje imaju mogućnost da priznaju druge vakcine odobrene na nacionalnom nivou, ali da nemaju takvu obavezu“.

  Evropska komisija je 17. marta predstavila zakonodavni predlog za uvođenje elektronskih sertifikata o virusu korona na nivou Evropske unije, koji će sadržati tri varijante podataka: informacije o vakcinaciji protiv virusa korona ili negativnom PCR testu, ili o preležanom kovidu i postojanju imuniteta. Prema planu EU, takvi sertifikati bi, s jedne strane, trebalo da eliminišu diskriminaciju, a sa druge strane, da omoguće da se ubrza povratak normalnom kretanju stanovništva između zemalja Unije.

  Prošle nedelje je Evropski parlament dogovorio glasanje o ovom predlogu po ubrzanoj proceduri, nakon čega će biti pokrenut proces pregovora između Evropskog parlamenta, Evropske komisije i Saveta EU. Očekuje se da će elektronski sertifikati stupiti na snagu do leta.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  EU, sertifikat, kovid pasoši
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga