14:13 14 April 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 631
  Pratite nas

  Nedaleko od gruzijskog grada Čijatura nalazi se manastirski kompleks koji je posebno poznat po crkvi „Tvrđava samoće“ koja se nalazi na vrhu litice Kači visoke 40 metara.

  Stub Kači – jedan je od simbola pravoslavlja u Gruziji, jedinstveni spomenik istorije. Na vrhu njega nalazi se crkva koja je, prema pretpostavkama istraživača, sagrađena u šestom veku.

  Nakon što je u Gruziji primljeno hrišćanstvo, ljudi su verovali da se osoba koja se popne na vrh litice može približiti Bogu, stoga su na vrhu hrišćani sagradili crkvu koja je napuštena pod najezdom Turaka u 17. veku.

  Crkva na Stubu Kači podignuta je 2009. godine iz ruševina drevnog hrama i nazvana je po Maksimu Ispovedniku, zahvaljujući kojem je svetinja oživela.

  Monah Maksim je 1993. godine celu zimu proživeo u pećini u podnožju stene. Zatim mu se pridružila grupa pomoćnika koji su doprineli obnavljanju hramova i ćelija.

  Na vrh litice Kači, gde se nalazi manastir, vinski podrum, kripta i ostaci nekadašnjeg utvrđenja stiže se visećim merdevinama. Ceo prostor na vrhu zauzima samo 150 kvadratnih metara.

  Međutim, ukoliko monah koji živi na vrhu stene u ćeliji ipak dozvoli posetu, penjanje uz vrtoglavo strme stepenice ne može svako izdržati. Ženama je pristup zabranjen.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  manastir, Gruzija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga